Vill Vincent, 39, dö? Det en fråga som nu engagerar hela Frankrike och fått nytt liv efter en video där vissa menar att han reagerar på sin omgivning.

TT

Brorsonen och flera andra familjemedlemmar menar att Vincent uttryckt önskan att dö.

TT

Men mamman tycker att vården ska fortsätta.

Videon på förlamade Vincent Lambert har rört upp en våldsam debatt om vård i livets slutskede i Frankrike. 

Lambert, 39, har varit i vegetativt tillstånd efter en bilolycka för sju år sedan och hans familj har inte kommit överens om den livsuppehållande vården ska fortsätta eller upphöra. 

Hela Frankrike har engagerats i fallet, som har sporrat en diskussion om dödshjälp i landet. Sedan 2005 är det tillåtet med passiv dödshjälp, alltså att dra in vård till personer som är beroende av den för att överleva. Många förordar att även aktiv dödshjälp, alltså att ta livet av en dödssjuk person på medicinsk väg, ska tillåtas.

LÄS MER: Serievåldtäktsman får dödshjälp

I fredags gav Europeiska människorättsdomstolen ECHR läkarna tillåtelse att stänga av vården till Vincent, trots att hans mamma Viviane vill att sonen ska få mer vård, rapporterar BBC.

Patientens brorson Francois menar däremot att Vincent uttryckt en önskan att inte hållas i ett vegetativt tillstånd. 

Men en video på Vincent Lambert har gett debatten ny kraft, rapporterar bland andra Le Figaro. En konservativ katolsk webbsida har laddat upp videon med titeln ”Vincent Lambert är inte i slutet av sitt liv” och menar att den visar en ”kraftfull” interaktion mellan Lambert och hans bror. Vincent rör på munnen och ögonen samtidigt som han lyssnar på sin mamma över telefon när hon säger att hon älskar honom några timmar efter rättens beslut. 

Men läkaren Eric Kariger, som tidigare haft vården om Vincent, kallar videon ”respektlös”och ett försök att manipulera allmänheten från någon som inte förstår diagnosen, enligt BBC. Bernard Devalois, chef för den palliativa vården på sjukhuset, menar att Lambert inte alls reagerat på sin omgivning och skulle ha visat samma reaktion om någon läste upp telefonkatalogen i luren.

Samtidigt menar Vincents syskon och flera andra släktingar att han förra året visade tecken på att inte vilja ta emot behandling och ”aldrig hade velat hållas i det här tillståndet”.

Religionen har också en viktig roll i debatten. Vincents föräldrar är hängivna katoliker, liksom många av de andra som argumenterat för att han ska hållas vid liv.

LÄS MER: Björn, 80, saknar sin fru – kämpar för att få dö

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset