Rikard Grönborg. Arkivbild.
Rikard Grönborg. Arkivbild.
Ishockey TT

Målet är att gå från VM-guld till OS-guld.

Men vägen mellan säsongsstarten i Örebro och Pyeongchang handlar inte enbart om att hitta det bästa laget.

Att vinna är jäkligt viktigt för att få en känsla i gruppen, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.

Efter ett par månader av scoutingresor för Grönborg och hans medhjälpare Johan Garpenlöv och Peter Popovic fick de på måndagen för första gången samla sin första skapelse denna OS-säsong.

När Tre Kronor på onsdag tar avstamp mot Tjeckien i Karjalaturneringen i Örebro har det gått 171 dagar sedan VM-guldsuccén i Köln i våras.

Till OS-premiären mot Norge i Pyeongchang återstår 99 dagar.

Fram till dess har Grönborg & Co Karjalaturneringen och Channel One Cup i Moskva i december på sig att testa spelare till den slutliga OS-truppen på 25 spelare (varav tre målvakter) som ska presenteras den 16 januari.

Många OS-aktuella

TT: Hur många spelare skulle du i dag säga är OS-aktuella?

Det är runt 70 spelare, men det är klart att grundplåten är Karjalatruppen, det är där vi börjar vår resa. Men sedan har vi CHL att ta hänsyn till och andra ligor som spelar, säger han.

I Karjalatruppen finns hela 27 spelare med. Några spelar bara första matchen, andra – som de fyra spelare som är upptagna av spel i Champions League på tisdagskvällen – står över Tjeckienmatchen. En av de sistnämnda är Frölundas supertalang, 17-årige backen Rasmus Dahlin.

Viktor Fasth, Växjö, och Joel Lundqvist, Frölunda, är inte uttagna alls på grund av CHL-spel. Grönborg nämner också forwardsduon Alexander Bergström och Patrik Zackrisson vars KHL-klubb Sibir Novosibirsk spelar på tisdagskvällen. De är heller inte uttagna till Karjala.

Spelare som Schweiztrion Viktor Stålberg, Jonas Junland och Henrik Tömmernes har fått ledigt då de precis blivit föräldrar.

"Alla är vinnarskallar"

Mycket av snacket inför de här turneringarna fokuseras förstås kring vilka som får chansen att spela sig in i ett OS-lag. Därför är Grönborg också noga med att påpeka vikten av turneringsresultaten.

Det kommer absolut inte i andra hand, vi måste tävla hela tiden. Det är en jäkla skillnad att kliva in i omklädningsrummet om man har vunnit eller förlorat, det kan jag säga på en gång. Alla är vinnarskallar och det är viktigt att bygga den här vinnande känslan inför OS. Men det är så klart i OS vi ska toppa grejerna, säger förbundskaptenen.

Det är första gången på 24 år som OS kommer att spelas utan NHL-spelare. Den senaste gången, i Lillehammer 1994, vann Sverige OS-guld tack vare Peter Forsbergs frimärksstraff och Tommy Salos räddningar.

Det finns de som tycker att Tre Kronors guldchans är större i OS när NHL-spelarna inte får vara med.

Jag tror att vi har en god möjlighet att göra något riktigt bra. Sedan är det lite jämnare nu, det är väl bara ett enda lag som sticker ut och det är Ryssland som måste ses som favorit. Sedan är det ganska jämnt. Kanada kommer att ha en hel del spelare som spelar i Europa och fortfarande vara bra, även om de kanske inte är lika starka favoriter som de skulle ha varit annars. Så den bilden har gjorts om lite.

Sverige möter Kanada i Karjalaturneringen.

Det ska bli jättespännande att möta Kanada, de har nästan 50 spelare i KHL och vi har 25. Så det ska bli spännande att se dem, precis som när vi får möta Sydkorea i Channel One. Det välkomnar jag.
Rikard Grönborg. Arkivbild.
Rikard Grönborg. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset