Vinterkräksjukan är över oss.
Vinterkräksjukan är över oss.

Säsongen för vinterkräksjuka har kommit i gång och sjukdomen har börjat få spridning. Nu väntar utbrott på förskolor, skolor och arbetsplatser.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att vinterkräksjukan tagit fart eftersom antalet sökningar på 1177 Vårdguidens webbplats passerat den statistiska gräns som visar att spridningen är i gång.

För den som vill slippa bli kräksjuk är det god handhygien som gäller.

– Det enda sättet att skydda sig mot smitta är med god handhygien. Och då är det mekanisk handtvätt med tvål och vatten som gäller. Handsprit hjälper inte mot det här viruset, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Hon tipsar också om att man ska tänka på att använda pappershanddukar om man är på offentliga toaletter och inte tyghanddukar som många delar på.

Vinterkräksjukan orsakas av calicivirus som är mycket smittsamt. Inkubationstiden är 12-48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber.

Den som får symtom ska stanna hemma för att inte riskera att smitta andra.

För de allra flesta är vinterkräksjukan inte livshotande. Gamla och småbarn riskerar dock att bli uttorkade och om det sker är det dags att kontakta vården.

– Men för de allra flesta är det jobbigt men inte farligt. Det enda man kan trösta sig med är att det brukar gå över ganska snabbt, säger Elsie Ydring.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset