Bilden på pensionsprognosen som sprids.
Bilden på pensionsprognosen som sprids.

En bild som visar hur en persons allmänna pensionsprognos sjunkit mellan 2016 och 2017 sprids på sociala medier. Bilden kommer från en Twitter-användare vars pensionsprognos mycket väl kan ha gått ned men bilden är inte generaliserbar för hela det allmänna pensionssystemet.

”Det här är vad Sverige borde gå helt jävla crazy över. Men för få verkar fatta.” Så står det som beskrivning till bilden på de två årsprognoserna från Pensionsmyndigheten som en person lagt upp på Twitter. Nu har beskrivningen och bilden fått rejäl spridning på sociala medier. Flera så kallade ”viralkonton” har också plockat upp bilden.

Men att pensionsprognoserna skulle sjunka på bred front i Sverige stämmer inte, enligt Jimmy Larsson Hagberg, presstalesperson på Pensionsmyndigheten.

– Det går inte att dra några generella slutsater av den bilden, säger han.

Den allmänna pensionsprognosen kan gå ned från det ena året till det andra men i så fall beror det på att personen exempelvis gått ned på deltid eller varit ledig mycket. Den som jobbar på som vanligt och följer lönekurvan kommer däremot se hur den allmänna pensionsprognosen tickar uppåt, enligt Jimmy Larsson Hagberg.

– Prognosen framåt baseras på det du betalade i skatt för två år sedan, säger han.

LÄS MER: Nej, invandrare får inte högre pension än svenskfödda

I kommentarsfälten hänvisar många till att den negativa pensionsprognos är invandringens fel. En användare skriver bland annat att: ”Det är dyrt med lyxturister”. En annan att: ”Sosse invandring kostar”. Enligt Jimmy Larsson Hagberg finns det inga sådana samband.

– Det finns inga sådana kopplingar alls. Det har noll koppling, säger han och fortsätter:

– Pensionssystemet är skiljt från statsbudgeten, det vill säga om man lägger mycket mer på något annat område så påverkas inte pensionerna för det är ett slutet system. Om fler kommer till landet och börjar jobba är det bra för pensionssystemet.

Flera användare på sociala medier har ifrågasatt bilden och laddat upp bilder på sina egna pensionsprognoser, i flera fall visar de hur prognosen gått upp istället för ned.

LÄS MER: Pensionsekonomen: Det händer med pensionen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset