I serien "Källkritik" berättar journalisterna Emmelie Wallroth och Åsa Larsson om deras jobb med Viralgranskaren.
I serien "Källkritik" berättar journalisterna Emmelie Wallroth och Åsa Larsson om deras jobb med Viralgranskaren.

Snart är det premiär för det första programmet i serien ”Källkritik” där Utbildningsradion (UR) har följt oss i arbetet med Viralgranskaren.

Serien riktar sig till ungdomar i årskurs 7-9 och går ut på att visa hur lätt det är att vara källkritisk på nätet – bara man har koll på några enkla grunder.

Under programmets fyra delar får tittarna följa Metros Åsa Larsson och Emmelie Wallroth när de jagar falska identiteter, nätttroll och granskar fejkade sidor, osannolika nyheter och bilder.

►Till Viralgranskarens sajt

– Metro är jättestolta över produktionen och ser det som en fantastisk möjlighet att på ett roligt och lättsamt sätt visa hur viktigt det är med källkritik och hur enkelt det är att läsa, söka och tänka efter innan du delar saker på nätet, säger Metros tf chefredaktör och ansvariga utgivare Linnéa Jonjons.

”Källkritik” kommer att visas på UR:s Youtube-kanal "Tänk till" med start på torsdag den 10 september och visas på tv längre fram i höst. Metro kommer även använda UR:s filmer till det skolmaterial som planeras att erbjudas skolor i Sverige.

►LÄS MER: Metros Viralgranskaren tar steget in i klassrummet

Se trailern för serien här!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset