Hugo Ewald (andra från vänster) och Åsa Larssons fina arbete med Viralgranskaren prisas. Åsa Larsson kunde inte närvara vid prisutdelningen.
Hugo Ewald (andra från vänster) och Åsa Larssons fina arbete med Viralgranskaren prisas. Åsa Larsson kunde inte närvara vid prisutdelningen.

VISBY. Metros Viralgranskaren är årets vinnare av Sociala medier-priset. Det är redaktörerna Åsa Larsson och Hugo Ewald som tilldelas stipendiet på 100 000 kronor. – Wow, det känns hedrande och kul med tanke på det hårda jobb vi lägger ner, säger Hugo Ewald.

Det är Sparabanksstiftelsen Sjuhärad som delar ut Sociala medier-priset.
– Viralgranskaren spelar en viktig roll i dagens samhälle. Vi söker i allt högre grad vår information via sociala medier. Åsa Larsson och Hugo Ewald har på ett flertal innovativa sätt deltagit i kampen mot falska nyheter, säger Jan Norlin, professor vid Högskolan i Borås och medlem i juryn för Sociala medier-priset.

LÄS MER: Metros Viralgranskaren får stora journalistpriset 

Priset är ett stipendium på 100 000 kronor som finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och delas ut av Borås stad och Högskolan i Borås. Priset delas ut till personer eller grupper som gjort “väsentliga insatser inom sociala medier sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv”.

– Det känns extra glädjande att Viralgranskaren vinner under ett år som präglats av desinformation. Vi vill fortsätta bidra till att förhindra spridningen av falska nyheter och upplysa om de problem som finns med falsk information, säger Hugo Ewald som var på plats i Almedalen för att ta emot priset.

Den andra pristagaren Åsa Larsson kunde inte närvara då hon just nu är på en faktagranskningskonferens i Madrid.

Viralgranskaren är en avdelning i Metro som startades 2014 för att granska nyheter som sprids online.

LÄS MER: Ladda ner lilla Viralgranskaren – handledning i källkritik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset