Mitt i floden av rykten och skandaler som USA-valet inneburit har det funnits de som utnyttjat osäkerheten och människors benägenhet att klicka på dela-knappen.

En falsk historia som fått över 560 000 interaktioner på Facebook på bara några dagar handlar om hur en FBI-agent ansvarig för läckta email kopplade till Hillary Clinton hittats död tillsammans med sin fru.

Avsändaren – fejktidningen Denver guardian – påstår sig vara den äldsta tidningen i Denver, något som den riktiga tidningen Denver post påpekade verkligen inte stämmer

Sajten som artikeln ligger på skapades 2015. Den som registrerat domänen har gjort sitt bästa för att göra sig helt anonym. Vid sidan av "artikeln" om FBI-agenten är övrigt på sajten felmeddelanden.

►LÄS MER: Mannen bakom Satiren.se: "Jag tycker inte ens om att driva en sån här sida"


I Denver posts genomgång av den fejkade artikeln påpekas bland annat att det inte finns någon Walkerville i delstaten Maryland, där dramat skulle ha utspelat sig. Däremot finns Walkersville men där finns ingen polisstation och därmed inte någon polischef som citeras i fejkartikeln.

En sajt med mycket snarlikt utseende är fejksajten Baltimore gazette, en sida som har figurerat som fejksida i flera avslöjanden från Viralgranskarens kollega Snopes.

Här nedan kan du se sajterna bredvid varandra:

Viralgranskaren har tidigare skrivit om svenska viralsajter – anonyma sajter som sätts upp för att få klick med skruvade rubriker och uppseendeväckande påståenden. Det slinker ständigt igenom faktafel och bluffar, dels medvetet för att skapa trafik och dels omedvetet eftersom personerna bakom bara gör omskrivningar av material de hittar på nätet – som inte alltid stämmer.

I oktober intervjuade vi mannen som driver Satiren.se. Han beskrev då hur han för att få klick siktade in sig på negativa historier om invandrare.

– Jag personligen skulle hellre vilja skriva vanliga artiklar, men det är de här artiklarna som verkligen drar läsare.

Själv hävdade han sig inte hysa sådana åsikter.

– Jag tycker inte ens om att driva en sån här sida, sade han.

►LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna

Att utnyttja de som är upprörda över politik eller samhällsfrågor är centralt för de som driver viralsajter eftersom man då kan få enorm spridning på "artiklar" tack vare ilskna delningar. Det rör sig om unga män som gör det av en blandning av pengaintresse och en önskan att "underhålla". Artiklarna sprids genom Facebook-sidor som inte har med ämnet att göra.

Du kan själv läsa Viralgranskarens artiklar om Jakob som drev sajten Storkens nyheter och Albin som drev sajten Viralshoot här.

Fenomenet har uppmärksammats av den amerikanska sajten Buzzfeed, som nyligen rapporterade om en boom i Makedonien med pengasugna och politiskt likgiltiga unga män som driver pro-Trump-sajter.  

Vilka bevekelsegrunder Denver guardians skapare hade för att sprida fejkat material på nätet går inte att slå fast utan att han eller hon träder fram, men metoden påminner av allt att döma om de svenska och makedonska motsvarigheterna. Viralgranskaren har sökt personen bakom Denver guardian-sajten.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset