Vi fortsätter att byta visitkort, trots att det mesta annars sköts med dator eller mobil.
Vi fortsätter att byta visitkort, trots att det mesta annars sköts med dator eller mobil.

Har du Sveriges snyggaste visitkort?

De är hopplöst omoderna, men ändå fortsätter vi att dela ut visitkort när vi vill knyta nya kontakter. Experten förklarar varför – och proffsminglaren tipsar om hur du hanterar dem.

En fyrkantig papperslapp i stoleken 90 x 55 millimeter är ofta det första intrycket vi ger varandra. Visitkortet har spelat en stor roll både som kommunikationsmedel och i möten med andra människor sedan så långt tillbaka som 1500-talet.  

I dagens digitala tidsålder kan man fundera över hur det kommer sig att den lilla papperslappen trots det lever kvar så starkt. Kommunikationen sker i dag i allt större utsträckning på nätet genom sociala nätverk som Facebook och Twitter, och med smarta telefoner på fickan har nätet blivit ännu mer tillgängligt för oss.  Trots tekniken beamar vi inte elektroniska visitkort mellan telefoner i möten utan vi verkar tycka att visitkort i pappersform fortfarande är den mest effektiva metoden.
– Ett fysiskt visitkort som man ger bort ögonblicket efter man träffat en person för första gången blir också en del av mötet. I den elektroniska världen får visitkortet inte samma betydelse – där är själva sakuppgifterna det viktigaste, säger Isabel Runebjörk, expert på personliga varumärken.

Hon menar att visitkortet ingår i en liten ritual i miniformat som en del av relationsbyggande, ansikte mot ansikte.  
– Visitkortet uttrycker också avsändarens personlighet medan ett elektroniskt visitkort är avklätt – det ger varken tyngd, doft eller beröringskänsla. Det är bara en bild och inget annat.
Hur vårt förhållande till visitkortet i pappersform kommer att ändra sig inom de närmaste decennierna är svårt att sia om. Men i en värld med behovet att uttrycka sitt personliga varumärke eller sin organisation kan man säkert veta att det kommer bli allt viktigare att visitkorten, oavsett i vilken form, är uttrycksfulla och mer varierade.

Linus Höök

Tomas Bennich med delar av sin imponerande visitkortsamling.

... och så håller du reda på dem

Den enkla biten med ett visitkort är att ta emot det och stoppa ner det i fickan.  Det svåra är när man har fått för många visitkort. Hur hanterar man dem?

Tomas Bennich, projektledare för Kista Mobile Multimedia Network, är något av en proffsminglare. Varje år tar han emot uppemot 2 000 visitkort som han samlar på sig på mässor, i affärssammanhang och på nätverksträffar.  Även om många av visitkorten som han tar emot dumpas omgående blir det trots allt en skörd kvar att ta hand om. Och då krävs det ett disciplinerat hanteringssystem, menar han.
– Det första jag gör när jag får ett visitkort är att göra en notering på bak-  sidan av kortet. Där noterar jag datum och platsen där jag träffade personen i fråga. Detta gör jag eftersom det är lätt att glömma när och vid vilket tillfälle man träffar en viss person, säger Tomas Bennich.

Så fort Tomas kommer hem skannar han in sina nyförvärvade visitkort som därefter sorteras in i en programvara.
– Jag är också noga med att sortera korten manuellt i särskilda plastfickor i pärmar efter att jag skannat dem. Där har jag ju noteringarna på baksidan av korten som är värdefull information för mig, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset