De visselblåsare som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk vid Karolinska institutet får nu upprättelse av Centrala etikprövningsnämnden.
De visselblåsare som anmälde Paolo Macchiarini för forskningsfusk vid Karolinska institutet får nu upprättelse av Centrala etikprövningsnämnden.

Redan 2014 anmälde fyra läkare Paolo Macchiarini för forskningsfusk. Nu ges de rätt i ett yttrande från Centrala etikprövningsnämnden.– Vi vill inte ha någon mer Macchiarini-historia, säger Karl-Henrik Grinnemo, en av de fyra.

Nej, han begär inte någon ursäkt. Andra har gjort det, men Karl-Henrik Grinnemo tycker inte att det spelar någon större roll vad Karolinska institutet säger till honom.

– De man ska be om ursäkt är de anhöriga och den kvarlevande patienten, säger han.

På fredagen lämnade Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) sitt yttrande gällande en vetenskaplig artikel där Paolo Macchiarini hävdar att han lyckats operera in fungerande syntetiska matstrupar i råttor. CEPN slår fast att Macchiarinis artikel är gravt missvisande och att den italienske kirurgen gjort sig skyldig till forskningsfusk.

– Jag vet att det företag som producerade de syntetiska luftstruparna även har haft i pipeline att producera matstrupar. Så det är jätteviktigt att det här dras tillbaka så att det inte ligger till grund för matstrupar som ska sättas in i patienter, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Under sin tid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset behandlade Paolo Macchiarini tre patienter som fick nya, syntetiska, luftstrupar inopererade. Ingreppen ligger till grund för vetenskapliga artiklar, bland annat i den ansedda tidskriften The Lancet. CEPN granskar även de artiklarna och Karl-Henrik Grinnemo tror att Macchiarini kommer att fällas igen.

– Vi fyra har gått igenom artiklarna och vi bedömer att de ger en felaktig beskrivning av det kliniska förloppet. Den bedömningen gjorde även Bengt Gerdin och jag hoppas att de kommer till samma slutsats som han – att de här artiklarna är oegentliga och måste dras tillbaka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset