Ett analysföretag med kopplingar till Donald Trump sägs olovandes ha samlat in personuppgifter från 50 miljoner Facebook-användare.
Ett analysföretag med kopplingar till Donald Trump sägs olovandes ha samlat in personuppgifter från 50 miljoner Facebook-användare.

Analysföretaget Cambridge Analytica dammsög utan tillstånd personuppgifter från 50 miljoner användare på Facebook och sålde informationen till Trumps valkampanj och till Brexit-kampanjen. Det säger avhoppare från företaget. Nu har Facebook brutit alla band till bolaget och hotar med rättsliga åtgärder.

Det är New York Times och The Guardian-ägda The Observer som kommer med avslöjandet. Tidningarna har pratat med före detta anställda och tagit del av dokument som visar hur Cambridge Analytica har arbetat.

2014 ska företaget ha lanserat en app kallad Thisisyourdigitallife. Via den erbjöds cirka 270 000 Facebook-användare att göra personlighetstester mot betalning under täckmanteln att uppgifterna skulle användas i forskning.

Enligt granskningen samlade företaget i själva verket in personuppgifter från deltagarnas vänner utan att be om lov. Över 50 miljoner människor ska till slut ha funnits kartlagda hos företaget.

LÄS MER: IT-experten svarar: Så drabbas du när dina vänner gör Facebook-tester

Vid den här tiden leddes företaget av Steve Bannon, som ledde Donald Trumps presidentkampanj 2016 och som utsågs till chefsstrateg i Vita huset efter valet.

Företaget sålde sina tjänster för motsvarande 51 miljoner kronor till Trumps valkampanj i juni 2016, enligt USA:s federala valkommission.

Med hjälp av informationen från en fjärdedel av de potentiella väljarna i presidentvalet kunde Cambridge Analytica analysera deras åsikter och skräddarsy politiska budskap som skickades ut.

LÄS MER: Trump får kritik för beslut om elefanttroféer

– Vi utnyttjade Facebook till att skörda miljontals människors profiler. Och för att bygga modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och rikta in oss på deras inre demoner. Det var grunden som hela företaget byggde på, säger 28-årige visselblåsaren Christopher Wylie, till The Observer.

Trots att Facebook 2015 fick information om att personuppgifter samlades in i en skala utan motstycke gjorde sociala medier-jätten inget för att stoppa saken. Det bekräftar nu Facebook själva, skriver the Observer.

Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook och på fredagen meddelade Facebook att man kapat alla band till Cambridge Analytica och dess ägarbolag Strategic Communication Laboratories.

Enligt The Observer skedde detta efter att Cambridge Analytica vägrat radera personuppgifter som samlats in utan att fråga om lov.

”Vi kommer att vidta rättsliga åtgärder om det är nödvändigt för att hålla dem ansvariga och till svars för något som helst olagligt beteende”, skriver Facebook i ett uttalande.

LÄS MER: Trump sparkade sin utrikesminister via Twitter – ersätter med höken Pompeo

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset