Risken att bli påkörd och dö av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus, enligt siffror från Trafikverket. Att ha på sig reflexer är ett enkelt sätt att synas och minska risken. Här är fem saker du borde ha koll på innan du ger dig ut i mörkret.

1. 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt.

2. Om du har en reflex på dig kan en bilist med halvljuset på se dig från 125 meters avstånd. Det kan jämföras med när du har mörka kläder på dig och inte har reflex – då ser bilisten dig på 20-30 meters avstånd.

Om bilen kör i mer än 50 km/h i vinterväglag är risken stor att den inte hinner stanna för dig om du saknar reflex.

3. Det är inte bara mörka landsvägar som är riskfyllda. De flesta olyckor med gående sker i tätbebyggda områden – trots gatubelysning.

4. Reflexer syns bäst när de är i rörelse. Därför kan det vara bra att ha de hängande i ett snöre, eller fastspända runt armar och ben. Det är också bra om de sitter lågt eftersom att de då syns bättre när bilen har halvljuset på.

5. Värme och repor kan få reflexer att sluta fungera. Därför bör du undvika att förvara dem i fickan tillsammans med nycklar eller liknande som kan repa dem. Även vatten kan påverka deras reflexförmåga.

Källa: NTF, Trafikverket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Trafik