EU och Turkiet försöker trycka på omstartsknappen efter sommarens gnisslande relationer. Men Turkiet lär ändå få fortsätta vänta på sin visumfrihet.

– Det är möjligt att nå en lösning, men tidpunkten är upp till våra turkiska kollegor, konstaterade EU:s utvidgningskommissionär Johannes Hahn efter att ha diskuterat bland annat visumfriheten med Turkiets utrikes- och EU-ministrar i Ankara på fredagen.

Visumfriheten är utlovad som en del av den uppgörelse som gjordes i våras för att få bukt med det stora flödet av främst syriska flyktingar från Turkiet in i EU.

EU kräver dock att Turkiet uppfyller alla tekniska villkor och även ändrar vad EU anser vara alltför svepande definitioner av terrorism i de turkiska antiterrorlagarna. Hahn försöker nu betona att EU:s "tröghet" i att snabbt leverera visumfriheten till Turkiet snarare ska ses som något positivt.

– Ibland tar det lite längre tid, men i slutändan är styrkan i beslutet bättre om alla ger sitt stöd. Kanske är det en av anledningarna till att EU är så framgångsrikt: vi är inte alltid de snabbaste, men när det gäller trovärdighet och stabilitet kan man lita på EU, sade utvidgningskommissionären i Ankara.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset