Riksdagsledamoten Rickard Nordin (C).
Riksdagsledamoten Rickard Nordin (C).

Som om fotbollsstjärnan Marta skulle riskera att stoppas vid gränsen. Riksdagsmannen Rickard Nordin (C) tar till en drastisk liknelse när han beskriver regler som kan hindra e-sportens fixstjärnor från att tävla i Sverige. Nu kräver han att de ska behandlas som andra sportstjärnor.

Nordin, själv hängiven utövare av e-kortspelet Heartstone, har precis lagt sista handen vid en riksdagsmotion. Där kräver han att e-sport ska likställas med annan sport och att det ska gå att starta e-sportgymnasier på samma vis som idrottsgymnasier. Att Migrationsverket ska behandla e-sportarna som idrottsstjärnor är ett tredje krav.

– Jag vill att man inför ett e-sportvisum så att utländska spelare som kommer hit inte blir portade för att de inte får visum eller arbetstillstånd, säger han.

Dreamhack och andra arrangörer av stora e-sportturningar skickar i dag officiella inbjudningar till spelare runt om i världen för att de ska kunna ansöka om visum. Oftast uppstår inga problem, men det har hänt att spelare från Kina eller Ryssland inte kan delta för att handläggningen av ansökningarna drar ut på tiden eller avslås.

– Vi kanske har haft något avslag, men för oss är problemet främst att det är en stor process som tar mycket tid, säger Christian Lord, e-sportansvarig på Dreamhack.

Rickard Nordin säger att allt hade var smidigare om det handlat om stjärnor i traditionella sporter.

– Vi hade ju inte portat Marta från allsvenskan bara för att hon är brasiliansk medborgare eller ryska hockeylandslaget som bara kommer tillfälligt på ett hockey-VM.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset