Har du sett vita prickar i halsen? Då kan det vara tonsillstenar.
Har du sett vita prickar i halsen? Då kan det vara tonsillstenar.

Halsfluss eller en ofarlig samling bakterier? Vita prickar i halsen behöver nödvändigtvis inte vara lika med sjukdom. Metro har frågat överläkare Lars Lindqvist när man bör vara orolig – och hur man undviker vårens smittor.

Med våren kommer solljus och energi, men också en ökad infektionsrisk. En sjukdom som inte sällan florerar bland massorna är halsfluss vars symtom är feber, halsont och vita prickar på den sjukes halsmandel. Lars Lindqvist är överläkare på infektionskliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och menar att det nödvändigtvis inte behöver vara farligt, men att man ska vara på sin vakt om det börjar göra ont och svullna upp.

– Prickarna i sig är inte nödvändigtvis farliga, det är oftast den bakomliggande infektionen som man bör oroa sig för. Börjar det göra ont så bör man uppsöka vård, säger Lindqvist.

LÄS MER: ”Ont i halsen och problem att svälja? Så här vet du om du har fått halsfluss”

De vita prickarna kallas för tonsillstenar och bildas av bakterier och beläggningar i munhålan, varför de ofta följer på en infektion likt halsfluss. Det går att ta saken i egna händer och pilla ut de små – och ofta illaluktande – stenarna, eller gurgla sig fri med munskölj. Först om själva halsmandeln börjar kännas öm och svullen finns anledning att oroa sig.

– Smärta och svullnad kommer före de små stenarna om du är sjuk, förklarar Lindqvist.

Kan du ha tonsillstenar utan att vara sjuk?

– Det är inte ovanligt att friska personer har tonsillstenar. Det beror på att halsmandeln är en körtel som har små gropar i sig, i vilka bakterier samlas och frodas.

Påverkar de kroppen på något vis?

– Inte nödvändigtvis. De kan upplevas som jobbiga då de både smakar och luktar illa.

Att undvika att få tonsillstenar är svårt, likväl som infektioner under vår och höst. För att bli av med tonsillstenar kan man trycka lite lätt på sin halsmandel med en tops eller liknande, tipsar Lindqvist. Vad gäller infektioner är det desto svårare.

– Att förebygga en infektion är svårt. Det kräver i princip att man ändrar hela sitt sociala liv. Men i allmänhet är bra handhygien en viktig faktor, säger Lindqvist.

LÄS MER: ”Här är sjukdomarna som svenskarna googlar mest”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Halsfluss