Privat

Carl-Oscar Alsén. 

En Youtubevideo som visar hur en kille misshandlar en tjej i en hiss sprids både i sociala medier och etablerade medier. I klippet reagerar bara en person på det som händer.
Men vittnen som Metro pratat med trodde att det rörde sig om en scen till en amatörfilm.


I ett klipp på Youtube av duon STHLM Panda iscensätter de hur en kille i en hiss låtsas misshandla sin flickvän både fysiskt och verbalt.
När tjejen ber om hjälp säger killen:

Du är värdelös, ingen kommer att hjälpa dig ändå, säger han.

Videon har fått stor spridning i sociala medier och bland andra Aftonbladet, Expressen och Nyheter24 har publicerat klippet med rubriker som: ”Män hotar sina flickvänner i en hiss – hur många säger ifrån?”, ”Han är våldsam mot sin flickvän i hissen – bara EN person bryr sig” och ”Tjej blir misshandlad i hissen – så reagerar människorna omkring”. På Youtube har videon visats över 600 000 gånger och i det uppger STHLM Panda att av 53 personer reagerade bara en på killens attack av sin flickvän.

– Vi ville se hur många som reagerar när det behövs. Vi ville öppna ögonen för folk. Generellt sett var det ingen som sa något, det var lite tråkigt, säger Konrad Ydhage som är med i STHLM Panda.

Men vittnen som Metro pratat med ger en annan bild av händelsen i hissen.
Klippet spelades in i Skrapan i Stockholm. Carl-Oscar Alsén bor i huset och åkte i hissen medan inspelningen pågick.

– Då var det två stycken killar och en tjej i hissen. Jag såg direkt att de satt en go pro-kamera i hörnet och att det var ljudupptagningsupprustning på golvet så jag förstod direkt att det rörde sig om en inspelning, säger han till Metro.

– Jag håller på med film men tror inte att man måste göra det för att ha sett kameran och utrustningen, det var väldigt tydligt och inte diskret på något sätt.

När han stod i hissen började de två killarna plötsligt argumentera med varandra.

– De satte igång helt plötsligt och tjejen fnittrade emellanåt. Eftersom de inte heller hade några ytterkläder på sig bidrog det till att jag förstod att det inte var på riktigt, säger Carl-Oscar Alsén.

Han är inte med i Youtubeklippet men det är en annan tjej som Metro pratat med. Hon och en kompis klev in i hissen och bevittnade den iscensatta misshandeln.

– Vi kände direkt att något var konstigt. Det låg en stor väska på golvet och vi såg att det satt en kamera ovanför hissdörren som lyste rött. Vi trodde att de spelade in en scen till en amatörfilm och ville inte störa inspelningen. När vi gick ut sa killen: ”Vi filmar lite” och vi svarade ”Ja, vi såg det”. Därför känns det lite konstigt att vi är med i klippet som två personer som inte reagerar, säger hon.

– Vi trodde aldrig att det rörde sig om en verklig situation eftersom de inte hade ytterkläder på sig och tjejen stod och fnissade under tiden. 

Både hon och Carl-Oscar Alsén framhåller att de tycker att STHLM Pandas initiativ är bra.

– Det är bra att de tar upp problemet men de borde göra det på ett mer trovärdigt sätt, nu var det så tydligt att de filmade, säger hon.

– Det är en väldigt bra sak de uppmärksammar men det är viktigt att det görs på rätt sätt, säger Carl-Oscar Alsén.

Konrad Ydhage säger att vittnenas upplevelser om att de trodde att det rörde sig om en amatörfilminspelning låter som undanflykter.

– Det är inte så konstigt att inte ha ytterkläder på sig i ett hyreshus, man kanske var på väg ner i tvättstugan, säger han.

– Vi vet inte om folk har sett kameran i efterhand, ord står mot ord här.

Han säger att när personerna klev ur hissen avslöjade de att  de gjorde ett socialt experiment.

– De vi sa till verkade bli chockade och flera sa att de skulle ha ringt polisen. Men det lät som undanflykter och ursäkter som de kom med efteråt.

Nästa gång ska STHLM Panda se hur personer i omgivningen reagerar på när en tjej låtsas misshandla en kille.

– Om så nu är fallet att folk har sett kameran får vi gömma den bättre. Men vi är inga professionella filmare, säger Konrad Ydhage.

Metro har tidigare skrivit om att STHLM Panda filmade när de halsade ur vin och spritflaskor på Systembolaget. Då uppgav de att kunde stå länge och dricka innan de blev tillsagda.

►Här halsar de ur flaskor på Systembolaget


Men enligt Systembolaget gick personalen fram till killarna och sa till dem direkt och upptäckte då att det var vanligt vatten i flaskorna.

– Det stämmer inte alls. De har varit i flera olika butiker och fått tillsägelser och gått ut ur butikerna, sa Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Metro. 

Så här skrev medier om filmen på Facebook

Skärmdump från Facebook.com/aftonbladet
Skärmdump från Facebook.com/expressen
Skärmdump från Facebook.com/nyheter24

Se den omtalade Youtubevideon från hissenFå senaste nytt i din mobil – ladda ner Metros nyhetsapp
för Iphone här
för Android här

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset