Sociologen Susanne Boethius har intervjuat en rad män som brukat våld i sin relation.
Sociologen Susanne Boethius har intervjuat en rad män som brukat våld i sin relation.

Hur tänker en man som slår sin partner? Det försökte sociologen Susanne Boethius ta reda på när hon intervjuade män som sökt hjälp för sitt våldsamma beteende.

”Jag är inte här för att jag brukar våld eller misshandlar min tjej. Jag är här för att jag får aggressiva utbrott. Det är inte så att jag är en sån som misshandlar tjejer. Är min tjej där när jag får utbrott då blir det som det blir men det är ju inte för att hon är min tjej.”

Orden kommer från en man som har sökt hjälp för sitt våldsamma beteende. Han är en av 188 män som ingår i sociologen Susanne Boethius avhandling ”Män, våld och moralarbete. Rapporter från män som sökt behandling för våld i nära relationer” som publicerades förra året.

– Det finns ingen mall för hur de här männen ser ut. De kommer från olika områden, har olika utbildningar och jobb, spelar innebandy och kan vara fungerade ute i samhället precis som vem som helst, säger Susanne Boethius.

►LÄS MER: Maria misshandlades – berättade för grannen: Fungerade som ett tyst stöd

Av de 188 män som svarade på enkätfrågor till studien valde hon att djupintervjua 16 personer.

Utdrag ur en annan intervju:

”Om jag knuffar henne trillar ju hon omkull men om hon knuffar mig känns det knappt. Men vi gör ju samma sak. Så hon är ju lika mycket mansmisshandlare som jag är kvinnomisshandlare. Bara det att hon är mindre.”

Att poängtera storleksskillnaden var vanligt bland männen, enligt Susanne Boethius. Andra menade att de inte slagit nog hårt för att det skulle räknas som kvinnomisshandel eller att det inte var deras fel att det hände.

– Även om de erkände våldshandlingar så kunde de inte identifiera sig med begreppet.

Utdrag ur en intervju:

”Det är inte det att det är våldsamt. Vi går igång, båda, sen är jag starkare och hon har lättare att få blåmärken men hon tar i lika hårt. Det är mer som när man bråka med sina syskon när man var yngre, det skulle du väl inte säga var våld?”

►LÄS MER: Har du blivit utsatt? Hit kan du vända dig​

De som Susanne Boethius intervjuade hade alla sökt sig frivilligt till mansverksamheter som arbetar med våld i nära relationer.

– Männen själva var nöjda med behandlingen. Samtidigt var det många som använde våld ett år senare. Men det är bra att de här mansverksamheterna finns. Att män som verkligen vill sluta använda våld erbjuds möjlighet att få hjälp med det.

Är du utsatt? Kvinnofridslinjen är en stödtelefon för dig om utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Du når dem på 020-50 50 50. De har öppet dygnet runt och det är gratis oavsett var du bor i Sverige. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen. Här är en rad andra ställen du kan vända dig till.

Har du aggressionsproblem? Om du befinner dig i en kris eller känner att du behöver prata med någon om aggressionsproblem i en nära relation kan du gå in på Rikskriscentrum.se för att hitta en mottagning som kan hjälpa nära dig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset