Många vänder sig emot brutaliteten mot andra sunnimuslimer.
Många vänder sig emot brutaliteten mot andra sunnimuslimer.

En professor vid centret för studier av radikalisering på Kings college i London har gått igenom alla vittnesmål från avhoppande IS-krigare.

Det har skrivits mycket om alla män och kvinnor som ansluter sig till terrororganisationen islamiska staten, IS. Men väldigt lite är känt om dem som lämnar densamma.

Peter R. Neumann är professor i säkerhetsstudier och driver centret för studier av radikalisering på Kings college i London. Han har studerat samtliga publicerade berättelser om IS-avhoppare, så kallade ”defectors”, och kartlagt vilka orsakerna har varit.

"Mycket kritik riktades mot hur omfattande gruppen strider mot andra sunnirebeller. Enligt avhopparna verkar det inte vara en prioritet att störta Assad-regimen, och lite gjordes för att hjälpa sunnimuslimerna som var måltavlor för den", skriver han för CNN.

Enligt avhopparna fokuserade IS mycket på andra rebellgrupper och ledarna var besatta över ”spioner” och ”förrädare”.

"Det var inte den typen av jihad de hade kommit till Syrien för att genomföra. Många vände sig också mot IS brutalitet, grymheten och dödandet av oskyldiga civila. De pratade om slumpmässigt dödande av gisslan och hur befälen avrättade sina krigare."

LÄS MER: Hur går det för världens islamister?

Men övervåld och brutalitet verkade inte bekymra avhopparna nämnvärt såvida det inte riktades mot andra sunnimuslimer. Däremot var korruption något som många har vänt sig mot.

"Även om ingen trodde att korruptionen var systematisk motsatte sig många befälens och ”emirernas” agerande. Syriska avhoppare kritiserade hur utlänningar fick privilegier", skriver Peter R. Neumann.

Andra visade missnöje över att den lyxen som visades upp i propagandafilmer inte alls existerade, och det fanns också missnöje över att själva krigandet inte alls tedde sig så ”häftigt” och heroiskt som de hade trott. Vissa menar att utlänningar användes som kanonmat, och att rasismen inom gruppen var påtaglig.

– Dessa berättelser understryker gruppens motsägelser och hyckleri. Deras exempel kan uppmuntra andra att följa efter, och avskräcka andra från att ansluta sig (till IS).

LÄS MER: Sverige ser över möjligheterna att kriminalisera terrorism ytterligare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset