AIK:s 17-årige stjärnskott Alexander Isak har inte tagits ut i Janne Anderssons trupp inför VM-kvalmatchen mot Luxemburg.
AIK:s 17-årige stjärnskott Alexander Isak har inte tagits ut i Janne Anderssons trupp inför VM-kvalmatchen mot Luxemburg.

Äntligen är det dags för VM-kval i fotboll igen när Sverige tar sig an Luxemburg i kväll på bortaplan. Marcus Leifby ger er förutsättningarna inför en match som Sverige inte kan förlora. Eller?

– Kan och kan. Sverige kan förlora i allt. Luxemburg gjorde faktiskt en bra match i inledningen på kvalet när de pressade ­Bulgarien borta. Luxemburg kvitterade på stopptid innan Tonev avgjorde för ­Bulgarien med en riktig rackar­rökare (4–3) i krysset.
Ett lag vi borde se upp med alltså?
– Ja. Särskilt det här ­­nya, unga, ganska oerfarna svenska landslaget. Sverige har aldrig förlorat mot Luxemburg i ett kval och det skiljer 100 placeringar på världsrankingen. Men
klyftan mellan fotbollens stora länder och blåbären minskar. Exakt i vilken
kategori vi ska placera Sverige här är jag dock lite osäker på.

LÄS MER: Marcus Leifby: Tre minnesvärda slutspelsögonblick 
Har Luxemburg några spelare som är bra?
– Jag höjer ett varningens finger för anfallaren Aurélien Joachim som gjorde två mål mot Bulgarien och toppar skytteligan i gruppen. Spelar i Lierse i den belgiska andraligan till vardags. Hans bror Benoît Joachim var proffscyklist och har tävlat i både Tour de France och girot i Italien.
Och i Sverige?
– Är den mest intressanta spelaren inte med.
Inte? Vem är det?
– AIK:s Alexander Isak. Som går bärsärkagång med allsvenskan. Grabbhalvan är bara 17 år men han har redan gjort åtta mål den här säsongen och avgjort både derbyn och toppmatcher. Han är spelaren alla snackar om och när Janne Andersson nu fick ett par återbud på anfallssidan borde han förstås kallat in Isak och inte någon annan bänknötare som ändå inte får spela.

LÄS MER: Marcus Leifby: Här är Zlatans fem största titlar 

Men 17 år, är han inte lite för ung och oerfaren?
– Theo Walcott var 17 år när han togs ut i Englands VM-trupp 2006. Olle Nordin tog med Tomas Brolin till VM 1990, trots att han var ganska oprövad i landslaget och inte ens 21 år fyllda. Det finns 100 exempel till. Vad fan! Låt Isak hänga med de stora killarna en samling. Jag kan inte se på vilket sätt det skulle skada varken honom eller lands­laget. Nej, det är snarare typiskt svenskt. Spelare ska stå på tillväxt tills de fyllt 36.
Hur går det i matchen då?
– Jag tror på en skräll. 1–1. Precis som hemma mot Luxemburg 1979. Den minns ni väl?

LÄS MER: Leifby: Här är fotbollsstjärnornas pr-jobb vi tyvärr aldrig glömmer 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport