Sverige gör sitt första VM-slutspel på tolv år – och förbundskapten Janne Andersson har varit tydlig: Vi vill vidare från gruppen. Metro fortsätter att räkna ned till VM – det här är grupp F.

Tyskland

Sami Khedira var kanske planens bästa spelare när Tyskland körde över Brasilien i VM-semifinalen 2014.

Förbundskapten: Joachim Löw.

Världsranking: 1.

Väg till VM: Etta i det europeiska VM-kvalets grupp C.

Stjärnor: Thomas Müller, Toni Kroos.

Kommentar: Tyskland körde över allt motstånd i sin VM-kvalgrupp och gjorde faktiskt det bästa kval som ett europeiskt lag lyckats med – tio segrar och 39 plusmål. Ännu mer imponerande var att 21 olika spelare nätade på vägen fram till VM-biljetten. Och nu då? Jo, Tyskland är givetvis en av favoriterna, både sett till spelarmaterialet och det faktum att man alltid – alltid! – tar sig långt i dessa sammanhang. Det finns så många matchvinnare och så mycket rutin att landslaget egentligen bara kan ha en enda målsättning: att försvara guldet från senast.

Mexiko

Andrés Guardado är Mexikos ledare på mittfältet.

Förbundskapten: Juan Carlos Osorio.

Världsranking: 15.

Kvalifikation: Etta i det nordamerikanska VM-kvalet.

Stjärnor: Javier Hernandez, Andrés Guardado.

Kommentar: Det har pågått en intensiv debatt hemma i Mexiko kring landslagets egentliga kvalité – och man kan väl säga så här: mexikanerna är aningen pessimistiska inför VM-slutspelet. Kanske lite märkligt med tanke på att kvalet gick som en dans och att man också fått en relativt gynnsam lottning. Dessutom talar ju statistiken för laget. I sina sex senaste mästerskap har man gått till åttondelsfinal, men åkt ur där. Det är en trend som kan brytas, både åt ena och andra hållet. Och det är som sagt väldigt svårt att veta på förhand.

Sverige

Försvarsgiganten Andreas Granqvist var en stor anledning till Sveriges lyckade kval.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Världsranking: 23.

Väg till VM: Tvåa i det europeiska VM-kvalets grupp A, playoff.

Stjärnor: Emil Forsberg, Andreas Granqvist.

Kommentar: Förbundskaptenen och flera stjärnor tackade för sig efter EM 2016. Lägg där till att Sverige lottades i samma kvalgrupp som Frankrike och Nederländerna. Ändå tog sig Janne Anderssons landslag vidare till VM – en superprestation. I gruppspelet blir premiären mot Sydkorea en nyckelmatch. Vinst där och vägen ligger öppen för avancemang, förlust och det krävs poäng mot Tyskland. En tuff utmaning, men det har Sverige visat att man klarar förut. Blir en hård kamp med Mexiko och Sydkorea om andraplatsen.

Sydkorea

Sydkorea sätter sitt hopp till Tottenhams Son Heung-min.

Förbundskapten: Shin Tae-yong.

Världsranking: 61.

Kvalifikation: Tvåa i det asiatiska VM-kvalets grupp A.

Stjärnor: Son Heung-min, Ki Sung-yeung.

Kommentar: Sydkorea tog sig visserligen till VM i Ryssland, men det var i ärlighetens namn ingen vacker resa dit. Laget vann bara fyra av sina tio matcher och hade framförallt oerhört svårt att komma upp i nivå på bortaplan. Det är ju ett rejält orosmoln inför det kommande mästerskapet. Att allt handlar om Tottenham-stjärnan Son Heung-min är annars den vanligaste fördomen om Sydkorea, som ju har flera spännande och etablerade spelare i truppen. Samtidigt är det givetvis så här: no Son Heung-min, no party för laget i VM.

LÄS MER: Grupp A

LÄS MER: Grupp B

LÄS MER: Grupp C

LÄS MER: Grupp D

LÄS MER: Grupp E

Fakta: Så spelas grupp F

Spelschema: (sändande tv-bolag inom parentes)

17 juni: Tyskland-Mexiko (TV4)

18 juni: Sverige-Sydkorea (SVT)

23 juni: Sydkorea-Mexiko (TV4), Tyskland-Sverige (TV4)

27 juni: Mexiko-Sverige (SVT), Sydkorea-Tyskland (SVT)

Spelplatser: Moskva, Nizjnij Novgorod, Sotji, Rostov-na-Donu, Kazan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset