Kinga Lezanska

Therese Sjögran.

Spela fotboll för Malmö FF och landslaget och samtidigt ha ett annat jobb går inte att kombinera. Det beskedet fick Therese Sjögran, mittfältare i damlaget, när hon av a-kassan på SKTF, tidigare Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund, nekades ersättning för tre månaders arbetslöshet mellan två jobb. Att hon i verkligheten jobbat minst halvtid och samtidigt spelat fotboll både före och efter arbetslösheten, tar kassan ingen hänsyn till. Nu har Länsrätten gått på samma linje.
Sjögran och hennes fackliga ombud är båda helt oförstående till domen. De kommer att överklaga.
– Det här gäller inte bara mig utan också alla andra idrottare i samma situation, säger hon.

JOBBAR HALVTID
Det är sjätte säsongen som Sjögran spelar som mittfältare i Malmö FF:s A-lag. Hon tränar 1,5 timmar efter jobbet varje dag och två gånger per vecka har laget också en timmes träning på morgonen. Med den lön hon får från MFF och de stipendier hon erhåller från Svenska Fotbollförbundet klarar hon sig ekonomiskt med att jobba halvtid. Och det har fungerat bra.
Men enligt a-kassan kunde hon omöjligt stå till arbetsmarknadens förfogande den dag hon avslutade ett vikariat som ekonomiassisstent på ett företag tills hon fick ett nytt liknande jobb tre månader senare.
– De flesta i laget pluggar, så jag vet ingen annan i samma situation, säger Therese Sjögran, som fått använda sina sparade pengar för att klara sig under de tre månadernas arbetslöshet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset