Johan Isacsson klurar på EM-kvalupplägget. Arkivbild.
Johan Isacsson klurar på EM-kvalupplägget. Arkivbild.

En skrällseger mot Finland på lördag, och den där första svenska EM-platsen på 22 år närmar sig.Volleybollandsslagets förbundskapten Johan Isacsson funderar dock på en helt annan plan.– Första och tredje matchen är de viktigaste. Då gäller det att vara smart med spelarbesättningen, säger han.

Det är, i tur och ordning, Danmark, Finland och Portugal som väntar i helgen, och när lagen sedan har mötts en andra gång om ett par veckor går gruppettan till EM och tvåan får en avgörande playoffmatch.

Synd bara att Finland är några klasser bättre än Sverige – trots att storstjärnan Marcus Nilsson är tillbaka i landslaget.

– Finland är storfavoriten. Det ska mycket till för att vi ska kunna störa dem. De har varit i de flesta mästerskapen de senaste åren, och även spelat World League i somras. Bra spelare, men inte riktigt topp i världen, men bra nära. Både Danmark och Portugal är spelbart, men det gäller att vi presterar på max, säger Isacsson.

Vila Nilsson?

Spelprogrammets upplägg gör att det finns läge för taktiska finesser.

Kanske till och med vila Nilsson, Sveriges enda världsspelare.

– Nu har vi fått bra lottning. Vi vill ju inte köra slut på Marcus i de två första matcherna, exempelvis. Sen får vi se hur vi lägger upp det, säger han kryptiskt.

– Vi har två duktiga högerspelare, men Marcus är mer känd så vi vinner några bollar bara för att de är oroliga för den gubben. Men det är inte bara Marcus, volleybollen är inte så längre, du klarar dig inte bara på en spelare. De andra gjorde det fantasiskt i våras, i första rundan i EM-kvalet, när Marcus inte var med. Det var nyttigt att spela utan honom. Att han inte ens är i hallen, så att alla kan släppa lös.

Bollar på Zlatan

Utan Nilsson blir det ett annat spel, lite snabbare, lite fler kombinationer.

Och en trött och sliten Ericsson mot Portugal skulle kunna innebära missad seger.

– Marcus kräver lite större bollar - det blir lite långsammare - för att kunna utnyttja hans räckvidd. Sen blir det mycket bevakning på honom, så det gäller att göra en bra taktisk plan. Hur mycket ska han ha boll? När vi inte spelar med honom är fördelningen mer utspridd. Tänk som i fotbollslandslaget, då är det inte alla bollar på Zlatan som är det bästa. Även om de gjorde just så.

TT: Hur stort vore det att nå EM?

– Det är klart det vore stort. Hela Volleybollsverige suktar efter ett stort mästerskap. Jag är tillfreds också med att fler och fler spelare får spela utomlands och kan försörja sig på det här. Jag är mer inne på att bli bättre för varje år, kommer det så kommer det. Men vi ska göra allt för att det ska hända.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset