Nema Problema: "Försök att inte ta dig vatten över huvudet".
Nema Problema: "Försök att inte ta dig vatten över huvudet".

I sommar äger en rad integrationsprojekt rum runt om i landet. Den ideella föreningen Nema Problema menar att alla, oavsett bakgrund, kan bidra på sitt sätt. ”Onekligen finns det ett stort behov på sommaren”, säger initiativtagaren Philip Robertsson till Metro.

Nema Problema är en ideell organisation som arbetar för en stärkt integration för nyanlända i Sverige. De har några enkla tips för dig som vill engagera dig i integrationsfrågor och hjälpa människor in i samhället.

– Försök att inte ta sig vatten över huvudet och dra på för stort. Det är bättre, skulle vi säga, att smyga igång med en lite mindre grej. En bra grej är integrationsappar där man kan prata med en språkkompis, säger initativtagaren Vilhelm Skoglund.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Se oss från Syrien som en investering i Sverige

Det spelar också roll vem du är som person, fortsätter han.

– Om du är en ung och sportig människa kanske det är roligare att engagera dig i något idrottsinitiativ. Är du lite äldre kanske man kan besöka ett språkkafé, säger Vilhelm Skoglund.

Stort behov under sommaren

När skolorna har stängt under sommaren finns det ett stort behov av att aktivera nyanlända, menar de.

– Många har kanske inte har något ställe att åka till under sommaren, så onekligen finns det ett stort behov just nu. Har man länge tänkt att man ska bli mentor eller någonting får man gärna passa på och engagera sig nu. Det behövs alltid volontärer, fortsätter Philip Robertsson, även han initiativtagare.

LÄS MER: Jenny Burman: Så kan civilkurage förändra samhället

”Vi är lattjo lajban”

Nema Problemas arbete är utformat i två steg: social och yrkesmässig integration, för både barn och vuxna.

– I den yrkesmässiga delen arbetar vi främst med mentorskapsprogram och jobbsökningskurser. Det andra fokusområdet är social integration där vi har rullande idrottsaktiviteter så som fotboll, simning och självförsvar för tjejer, fortsätter Philip Robertsson,

I sommar anordnar Nema Problema bland annat en fotbollsskola, simträning och jobbcoachning i Stockholmsområdet.

– Vi är lite ”lattjo lajban” och hittar på grejer med jämna mellanrum. Det kan vara allt ifrån integrationsmiddagar, föreläsningar, picknick, brännboll eller något i den stilen, säger Philip Robertsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om integration