Den brittiska kryssaren HMS Exeter i hamnen i Plymouth i februari 1940.
Den brittiska kryssaren HMS Exeter i hamnen i Plymouth i februari 1940.

Sänkta allierade krigsfartyg från andra världskriget har illegalt styckats upp och sålts som skrot av vrakplundrare i Indonesien, visar flera rapporter.Nu manar Storbritannien och Nederländerna regeringen i Jakarta att undersöka saken och vidta motåtgärder.

– Militära vrak ska lämnas i fred och de som har mist sina liv ombord ska tillåtas att vila i frid, säger en talesperson för brittiska försvarsdepartementet.

Fartygen sjönk i strid med japanska flottan under slaget i Javasjön 1942, som var en svidande förlust för de allierade.

Den brittiska tidningen The Guardian har skrivit om preliminära rapporter från en expedition som skulle dokumentera fartygen. Den fann att de två brittiska jagarna HMS Encounter och HMS Electra samt kryssaren HMS Exeter delvis eller nästan helt styckats upp och förts från platsen där de gick under. Samma sak gäller den amerikanska ubåten Perch.

London uttrycker "allvarlig oro" över uppgifterna och uppmanar den indonesiska regeringen att vidta "lämpliga åtgärder" för att skydda platserna, eftersom de skyddas av internationell lag.

Detsamma gör det nederländska försvarsdepartementet, som uppger att de sänkta kryssarna HNLMS De Ruyter och HNLMS Java också styckats upp och sålts, liksom jagaren HNLMS Kortenaer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset