Craig Reedie, ordförande i den internationella antidopningsbyrån Wada. Arkivbild.
Craig Reedie, ordförande i den internationella antidopningsbyrån Wada. Arkivbild.

Internationella antidopningsbyrån Wada kritiserar IOK:s beslut att låta ryska idrottare tävla i OS.I Ryssland är lättnaden stor – men minst 13 tidigare dopningsavstängda ryssar missar spelen i Rio de Janeiro.

Wada ville att ryska idrottare skulle stoppas från sommar-OS i Rio. Internationella olympiska kommittén, IOK, valde att inte lyssna.

"Wada är besviket över att IOK inte har följt Wadas exekutivkommittés rekommendationer, som var baserade på utfallet av McLaren-undersökningen", säger Wadas ordförande Craig Reedie i ett pressmeddelande.

"McLaren-rapporten avslöjade, bortom rimligt tvivel, ett statligt drivet dopningsprogram i Ryssland som allvarligt underminerat principerna för ren idrott".

Positivt i Ryssland

I Ryssland var reaktionerna positiva.

– Det är ett sportsligt beslut. Med tanke på underlaget som IOK hade är det självklart rättvist, säger förre storbrottaren och trefaldige OS-guldmedaljören Alexander Karelin till nyhetsbyrån RBK.

Även i politiska kretsar var lättnaden stor. Där tolkades beslutet som att IOK har förtroende för att Ryssland ska ta tag i problemen.

– Det här en förskottsbetalning. Nu måste vi bevisa för hela världen att våra idrottare är rena, säger Dmitrij Svisjtjev, ordförande för sportkommittén i det ryska underhuset.

13 idrottare stoppas

Enligt IOK:s beslut får tidigare dopningsavstängda ryssar inte tävla i Rio, ens om de har avtjänat sina straff. Alexander Zjukov, ordförande för den ryska olympiska kommittén, säger att det handlar om minst 13 idrottare inom simning, cykel och tyngdlyftning.

En av de avstängda simmarna, Julia Jefimova, överklagar beslutet till idrottens skiljedomstol Cas. Jefimova, bronsmedaljör på 200 meter bröstsim i London-OS 2012, testade positivt för anabola steroider 2014 och blev fråntagen både världsrekord och EM-medaljer men hade avtjänat sitt straff i fjol.

I maj i år beslutade det internationella simförbundet att upphäva Jefimovas avstängning sedan det framkommit att hon använt meldonium.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset