Linus Wahlqvist blixtinkallades till Blågult.
Linus Wahlqvist blixtinkallades till Blågult.

På fredag fyller allsvenskans mest rutinerade tonåring 20 år.Det blir inget kalas med nära och kära – om man inte räknar Christoffer Nyman till den skaran, vilket man kanske ska.Linus Wahlqvist firar i Paris.– Det kan inte bli mycket bättre, säger han.

Wahlqvist spelade 86 minuter när IFK Norrköping i söndags avslutade den allsvenska säsongen med 3–1 hemma mot IFK Göteborg. Han såg fram emot en lugn kväll efter middagen med laget.

Då ringde förbundskaptenen Janne Andersson.

– Det var bara att sätta sig i taxin och åka till Arlanda, säger Wahlqvist.

TT: Hur kändes det?

– Såklart, jättekul. Det är ändå svenska A-landslaget och det är alltid en stolthet och ära att få vara med i de sammanhangen. Det betyder massor, säger han.

Och fortsätter:

– Första matchen man får vara med på plats och på födelsedagen när man fyller 20 år. Det kan inte bli mycket bättre.

TT: Du har redan fått en present?

– En av dem, i alla fall.

TT: Tror du att Nyman, din mångårige lagkamrat i IFK Norrköping, kommer med något?

– Ja, nu när du säger det, så varför inte. Jag hoppas han kommer med något, säger Linus och skrattar.

Rutinerad ungdom

Trots sin ungdom är Wahlqvist redan uppe i 81 allsvenska matcher. Från början var han mittback, men konkurrenssituationen i klubblaget gjorde att han slog sig in i startelvan som högerback och på den positionen har han blivit kvar.

Wahlqvist var bara 17 år när han fick chansen i allsvenskan av Janne Andersson i IFK Norrköping. Nu säger förbundskaptenen:

– Linus avslutade precis sin tredje allsvenska säsong och han fyller 20 år på fredag. Han är en talang, och han har redan skaffat sig stor erfarenhet.

– Linus har väldigt mycket av vad en bra ytterback ska ha, därför är han uttagen den här gången.

Men det var under Erik Hamrén han fick chansen för första gången i landslaget, för tio månader sedan. Wahlqvist debuterade med ett kort inhopp i 1–1-mötet med Estland i Abu Dhabi den 6 januari. Fyra dagar senare fick han en halvtimma mot Finland (3–0) på samma ställe.

Sedan klev han tillbaka till U21-landslaget och var en av nyckelspelarna när Håkan Ericsons gäng kvalade in till EM-slutspelet i Polen till sommaren.

Känner flera i laget

A-landslaget må vara tämligen okänd mark för Linus Wahlqvist, men han mötte många bekanta ansikten när han kom till Marbella där landslaget förbereder sig inför fredagens VM-kval mot Frankrike. Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson och Emil Krafth är en trio han känner väl från U21 och i Nyman och Isaac Kiese Thelin har han två tidigare lagkompisar i Norrköping.

– Steget kanske inte är så stort. Och nu är jag här. Jag har inga förväntningar på att få spela, det är kul att bara vara här. Jag ska göra allt för att visa mig bra på träningarna.

TT: Vad säger du om det Frankrike som väntar på Stade de France?

– Ett otroligt bra lag med många fantastiska spelare.

TT: Hur ska ni ta er an matchen?

– Vi kommer nog inte att vara spelförande och ha så mycket boll. Det blir mer hårt jobb och att hela tiden ta löpningarna för varandra. Frankrike är ett ganska fysiskt lag och vi måste stå upp i det spelet. Sedan vet man om att man kommer att få chanser och ha bollen och då gäller det att göra något bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset