Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning meddelar att Harriet Wallberg får sparken som universitetskansler.
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning meddelar att Harriet Wallberg får sparken som universitetskansler.

Harriet Wallberg sparkas som universitetskansler. Hon var rektor för Karolinska institutet (KI) när Paolo Macchiarini anställdes som gästprofessor.Dessutom byts delar av KI:s styrelse ut – och ansvarig minister säger att Lars Leijonborg hade fått sparken om han inte avgått självmant som ordförande.

Huvudena fortsätter att rulla efter Macchiarini-skandalen. Den här gången får KI:s tidigare rektor lämna sin nuvarande post.

– Vi ser att den som är ansvarig för våra högskolor och universitet också måste ha ett förtroende från regeringen och allmänheten i stort. Vi ser att det som har framkommit i den här rapporten men även i den rapporten som presenterades i förra veckan, så har hon brustit i sitt ledarskap och omdöme, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) till TT.

Hon säger att Wallberg brustit i omdöme och ministern gav henne beskedet på måndagen.

TT: Hur reagerade hon när du gav henne sparken?

– Hon sade sig förstå den invändning jag hade och det bristande förtroende jag redovisade, svarar Hellmark Knutsson.

Hade fått sparken

Dessutom får de i KI:s styrelse som inte slutade i våras lämna. Hellmark Knutsson säger att förslag på ny ordförande och nya styrelseledamöter ska tas fram.

Redan i fredags avgick ordförande Lars Leijonborg, något som Hellmark Knutsson då välkomnade. Hon fortsätter säga att det var Leijonborgs eget beslut och att han inte fick sparken.

Men på TT:s fråga om han hade fått sparken om han inte hade avgått självmant svarar hon:

– Det är en hypotetisk fråga, men det är klart att eftersom jag säger att jag tycker att det var ett riktigt beslut så hade det ju varit så.

Svidande kritik

Tidigare på måndagen presenterades Sten Heckschers utredning kring Paolo Macchiarinis tid vid KI.

Ett nonchalant förhållningssätt till regler och lagar, bristande dokumentation och en rekrytering som skett trots flera tydliga varningar. Heckscher riktar svidande kritik mot ansvariga för universitetet.

Den förre rektorn Anders Hamsten tvingades avgå till följd av Macchiarini-skandalen, men han tillträdde flera år efter det att Macchiarini anställdes.

När Macchiarini rekryterades 2009 var Harriet Wallberg rektor och i Sten Heckschers utredning konstateras att "Rektor hade sedan en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen".

"Borde ha efterfrågat"

– För det första vill jag säga att det som har hänt är oerhört tragiskt för de drabbade patienterna och deras anhöriga. Hade jag och rekryteringsutskottet haft all den information som uppenbarligen fanns på KI så hade Macchiarini aldrig anställts, sade Harriet Wallberg till TT tidigare under måndagen.

– Så här i efterhand: Jag borde ha efterfrågat ett bättre underlag, men gjorde det inte och det är helt klart mitt ansvar.

Hon vill däremot tona ner sig egen roll i rekryteringsarbetet.

– Jag tog den första kontakten med Macchiarini, men därefter hade jag inte någon roll i att bedöma det hela. Det sköttes på institutionsnivå.

TT har sökt Harriet Wallberg utan framgång efter regeringens besked.

Bertil Ericson/TT
Harriet Wallberg får sparken som universitetskansler. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset