Moderaternas vice gruppledare och försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark. Arkivbild.
Moderaternas vice gruppledare och försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark. Arkivbild.

Under sitt Sverigebesök sade USA:s vicepresident Joe Biden att han ansåg att det vore en dålig "deal" för Europa om bygget av de planerade gasledningarna Nordstream2 genomförs.Nu vill Moderaterna att regeringen ska försöka stoppa projektet.

"Inget land" ska kunna använda energikällor som påtryckningsmedel på andra länder, poängterade USA:s vicepresident Biden under sitt Stockholmsbesök.

Flertalet europeiska premiärministrar har tidigare kritiserat Nordstream2, som de menar skulle ge Ryssland ett farligt grepp om EU:s gasleveranser.

Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark anser att Sverige bör försöka stoppa bygget.

– Nu har vicepresident Biden sagt att det inte är i Sveriges intresse att öka beroendet av rysk gas. Samma oro har uttryckts av Estland, Lettland och Litauen, då tycker jag att Sverige ska visa ledarskap. Vi borde medverka till att, inom ramen för EU, stoppa projektet, säger han.

När de första ledningarna planerades och togs i drift satt Moderaterna i regeringsställning, men nu är förutsättningarna annorlunda, enligt Wallmark.

– Skillnaden mellan då och nu är att EU:s energiunion är på plats, som är tydlig med att man inte ska göra sig beroende, och dessutom finns det försämrade säkerhetsläget. Det är en tid efter annekteringen av Krim och ryska aggressioner mot Ukraina, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset