Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S).

Margot Wallström (S) tror att António Guterres är ett bra val som ny generalsekreterare i FN, trots homofobanklagelserna mot portugisen.– Han har sagt att han ska stå på de sårbaras sida, säger Sveriges utrikesminister i Ekots lördagsintervju.

Han har fått beröm sitt arbete som FN:s flyktingkommissarie. Men inför att António Guterres ska ta över som generalsekreterare i FN är det många som också kritiserar honom.

Den tyngsta kritiken gäller att han tidigare har varit stark abortmotståndare och att han har uttryckt sig nedlåtande om homosexuella. Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) känner till bakgrunden, men tror att Guterres har andra åsikter i dag.

– Jag utgår från att han arbetar utifrån FN-stadgarna, och dit hör att ha respekt för alla människor oavsett sexuell läggning, tro eller kön, säger Margot Wallström i lördagsintervjun i Sveriges Radio Ekot.

– När jag pratade med honom senast sade han att han har skaffat sig erfarenheter genom att arbeta med flyktingar på ett sådant sätt att jag tror att det har förändrat hans livssyn.

Gällande svenskt Nato-medlemskap säger Wallström fortsatt att Sverige inte har för avsikt att ansluta sig.

– Bara för att vi är rädda för Ryssland ska vi inte säga "nu ropar vi på Nato, nu går vi med för att få skydd". Jag tycker inte att rysskräck ska få avgöra vilken säkerhetspolitisk hållning vi ska ha.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset