Utrikesminister Margot Wallströms planerade tal på Arabförbundets utrikesministermöte ställdes under måndagen hastigt och oväntat in. Det hela har fått Sverige att uppmärksammas i internationella medier.
Utrikesminister Margot Wallströms planerade tal på Arabförbundets utrikesministermöte ställdes under måndagen hastigt och oväntat in. Det hela har fått Sverige att uppmärksammas i internationella medier.

Att Saudiarabien stoppade Margot Wallström från att på måndagen tala inför Arabförbundet uppmärksammas även i internationella medier. Ett utslag av hennes feministiska politik och betoning på mänskliga rättigheter, frågar sig bland andra The guardian.

Talet som Margot Wallström skulle hålla inför Arabförbundet stoppades på måndagen, enligt Wallström själv då hon tänkt "hylla kvinnors åstadkommanden" och fokusera på kvinnors rättigheter och representation. 

Brittiska The guardian skriver att det avblåsta talet är ett utslag av att Wallströms feministiska politik och betoning av mänskliga rättigheter inte uppskattas i regionen. De frågar sig även om det var "Sveriges feministiska ansikte och dess önskan att upprätthålla ett lukrativa vapenkontrakt med Saudiarabien" som bröt samman på måndagen.

Samtidigt nämner tidningens Sverigekorrespondent att utrikesministern hårt har kritiserat straffet för bloggaren Raif Badawi, som dömts till tusen piskrapp och nästan tio års fängelse. Tidningen spekulerar också i huruvida ifrågasättandet av vapenaffären med Saudiarabien kan ha spelat in, och att händelsen kan äventyra ett kommande vapenavtal med kungadömet.

En text från nyhetsbyrån Reuters är inne på samma spår. Intervjuade experter säger att en förlängning skulle ses som att Sverige böjer sig för Saudiarabien. Sveriges erkännande av Palestina "utan formellt samråd med dess allierade" lyfts också som något som kan resultera i "en bredare utrikespolitisk skiftning vars huvudsyfte är att hävda en ny diplomatisk vikt runt om i världen". 

Till Nyhetsbyrån AFP nämner också att Arabförbundet i samband med mötet har fördömde Wallströms tidigare kritik av mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset