Inredningen påminner mer om en cocktailsalong i Hong Kong än om en ekologisk lyxkrog i Göteborg, skriver Almqvist.
Inredningen påminner mer om en cocktailsalong i Hong Kong än om en ekologisk lyxkrog i Göteborg, skriver Almqvist.

På Wasa Allé serveras ekologisk och närodlad mat som ”ger en god eftersmak”. Rätterna är påhittiga och vissa riktigt goda, men till slut blir festen i munnen för mycket, skriver Almqvist.

Närodlat och ekologiskt.

Vinlistan innehåller 92 procent ekologiska eller biodynamiska viner.

Glasmosaik från 1895.

Wasa Allés exteriör måste vara en av de mest diskreta i stan. Hur många av dem som promenerar längs Vasagatan vet över huvud taget vad som döljer sig bakom den tunga trädörren i det 136 år gamla stenhuset på hörnet mot Karl Gustavsgatan?

Om fasaden är hemlig är menykonceptet desto tydligare. Krögaren Mats Nordström driver Göteborgs mest fundamentalistiskt renodlade restaurang. Så snart man klivit upp för entrétrappan med glasmosaikfönster från 1895 försitter servitörerna inte en chans att påpeka att råvarorna i mesta möjliga mån är såväl närproducerade som ekologiska. I praktiken innebär det att man uteslutande erbjuds råvaror som klarar ett västsvenskt klimat och att menyn under den snötäckta årstiden fokuserar på fisk och skaldjur.

Upplägget är naturligtvis genomsympatiskt, även om jag inte kan låta bli att känna att det hela får något duktigt över sig. På restaurangens hemsida sammanfattas konceptet: ”Det vi erbjuder är inte bara vällagad mat, utan också en god eftersmak.” Wasa Allés gäster ska vara nöjda med sig själva.
Atmosfären är av en sort som är ovanlig i Göteborg. Den hetsiga loungemusiken, de svartklädda servitörerna och glödlampsklasarna med neddimmat ljus ger ett modernt men oinbjudande intryck. Som om inredningen snarare vill få oss att känna att vi är i en cocktailsalong i Hong Kong än på en ekologisk lyxkrog i Göteborg. Det är liksom urbant på ett så tydligt sätt att din gammelmormor också skulle förstå att det var trendigt om du tog med henne hit.

Om Wasa Allé fick välja en drömgäst inbillar jag mig att de skulle ta George Clooney: Någon som kan utstråla världsvana och framgång på en hotellbar i vilken världsdel som helst, men som ändå är samhällsengagerad och miljömedveten nog att bry sig om varifrån råvarorna kommer.

Avsmakningsmenyerna kallas ”Stolen” och bygger på att man lutar sig tillbaka och låter sig överraskas av rätter som varierar från dag till dag. När jag och Anna åt den för en månad sedan gladdes vi åt att ”ekologiskt och närodlat” här inte var liktydigt med helylle husmanskost. Tvärt­om var menyn en kavalkad av oväntade kombinationer som löjrom med grönkål, grissvans och rosenkvitten följt av havskräfta med havtornskräm, riven blodpudding och omogna enbär. Det smakade ljuvligt, men efter oxkinden med rödbeta och lakritsrotssås började ambitionen att överraska gå en aning överstyr. De oväntade kombinationerna som kändes festliga under de första tuggorna blev stundtals mindre lyckade när man tuggat sig igenom rätterna. Efter desserten – jordärtskockspuré med hasselnötsglass och havssalt – kände jag att festen i munnen varit så vild att smaklökarna var alldeles mörbultade.

Det kan tyckas märkligt att inte fler av stans restauranger ekoprofilerat sig lika hårt i dessa kravmärkta tider. En eventuell förklaring fick vi när notan kom. Ekologiskt och närodlat kan bli dyrt. Därför kan det vara en god idé att satsa på den kampanjmeny (fem rätter för 555 kronor) som Wasa Allé erbjuder under våren för att fira sitt femårsjubileum.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset