Den populära och helt vegetariska stadsfestivalen Way Out West avancerar i sitt miljöengagemang – och blir mjölkfri sommaren 2015.

DAM IHSE / EXPONERA / TT

Kö för att komma in på Way Out West i Slottsskogen i Göteborg sommaren 2011, året innan festivalen blev helt vegetarisk. Nu blir den även mjölkfri.

– Om vi för tre år sedan gick vegetariskt och för varje år försöker hitta nya vägar och sätt att sänka vår miljöpåverkan, så var det helt naturligt att välja bort mjölken, säger Patrick Fredriksson, en av festivalarrangörerna, till Metro.

Syftet är att spara hundratals ton växthusgaser och man vill under tiden för festivalen, 13 till 15 augusti, få hela Göteborg att avstå mjölk. Intiativet, som går under namnet 72hrs, hoppas kunna få caféer och butiker i staden att för några dagar plocka bort drycken.

LÄS MER: Metro avslöjar: First Aid Kit till Way Out West

– Hela nötkreaturindustrin är att jämföra med alla personbilar i Sverige och någonstans blir nötkreatursutsläppen något vi måste ta tag i. Och när det finns fullgoda ersättningar till mjölken med soja- och havredryck så är det så enkelt att göra den förändringen.

2012 meddelade man att all mat som serveras på festivalen kommer att vara vegetarisk, vilket väckte ledde till både hejarop och kritik. Bland annat ställde sig Göteborgstidningen GT utanför festivalområdet och bjöd festivalbesökare på prinskorvar och köttbullar, vilket benämndes som ett "köttbråk".

Patrick Fredriksson hoppas att besökarna ska uppskatta deras senaste hållbarhetsavancemang.

– Jag hoppas och tror att de flesta kommer att vara positiva till det, men sen är det väl alltid på sätt och vis lite provocerande att bryta normer.

När beslutet togs om att spola mjölken kom havretillverkaren Oatly in i bilden, som går in som huvudsponsor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset