Oscar Wendt.
Oscar Wendt.

Just nu är han given i Mönchengladbach men drömmen är att en gång återvända till allsvenskan och IFK Göteborg.– Det har alltid varit en önskan att vi ska kunna spela ihop igen, vi som kom fram ihop, säger Oscar Wendt.

Gänget det handlar om är Wendt själv, Pontus Wernbloom, Marcus Berg och Mattias Bjärsmyr. Och Gustav Svensson.

– Ja, och "Gurra". Fast Gurra kom lite efter, även om han var med i samma gäng, säger Wendt om kvintetten som alla nu är runt 30 år, men som i mitten av 00-talet alla var unga och lovande i IFK Göteborg.

– Det har väl alltid varit en önskan och en förhoppning att vi ska spela ihop igen. Sedan om det kommer att ske eller inte, det vete fan. Men det har alltid varit en önskan och är fortfarande en önskan.

– Det hade varit coolt, hade varit grymt.

Startade senast

Frågan är hur realistiskt det är. Mattias Bjärsmyr spelar förvisso redan i "Blåvitt" igen men Oscar Wendt har kontrakt med tyska Mönchengladbach till och med 2018. Marcus Berg skrev precis på en förlängning med Panathinaikos till 2019, Wernbloom är i Ryssland och Gustav Svensson i Kina efter att ha varit tillbaka en sväng i Göteborg men lämnat igen.

– Att få allt att tajma är lättare sagt än gjort. Sen får man se hur kroppen känns. Och hur "Blåvitt" ställer sig. De kanske tycker att det ser jättebra ut i klubben som det är. Men att jag vill och hoppas, det är det ingen tvekan om.

Wendt togs ut igen i landslaget i och med att Janne Andersson tog över förbundskaptenssysslan. Wendt fick starta den senaste matchen mot Nederländerna när främste konkurrenten Martin Olsson var skadad. Hur det blir nu i de kommande VM-kvalmatcherna, mot först Luxemburg på fredag och sedan Bulgarien på måndag, är oklart.

Kan hamna på mittfältet

Janne Andersson har gjort klart att han även ser Wendt som ett alternativ till vänster på mittfältet. En position han nästan har i klubblaget där han får ta hand om hela vänsterkanten själv.

– Eftersom vi spelar som vi gör i Gladbach så är det inte något som är jättefrämmande. Jag och Janne pratade om det redan innan förra samlingen, att han såg mig som aktuell på bägge positionerna. Så det är inte några konstigheter.

– Jag är ju vänsterback i grund och botten. Så det är klart att det är min normala position. Ska jag spela på vänsterkanten, om det är 30 meter högre upp eller 30 meter längre bak, så ska det nog kunna gå om det behövs.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset