Sveriges Oscar Wendt under tisdagens VM-kvalmatch mellan Sverige och Nederländerna på Friends Arena. Foto Stina Stjernkvist / TT
Sveriges Oscar Wendt under tisdagens VM-kvalmatch mellan Sverige och Nederländerna på Friends Arena. Foto Stina Stjernkvist / TT

Under Erik Hamrén var han in och ut i både lag och trupp.När Janne Andersson tog ut sin första landslagselva var Oscar Wendt vänsterback.– Jättekul på alla sätt och vis, säger han till TT.

Oscar Wendt och fotbollslandslaget har ofta nämnts i samma mening de senaste åren. Men ofta har det varit två skilda saker.

Vänsterbacken, som inte sällan prisas för sina insatser i tyska storklubben Borussia Mönchengladbach, fanns med i Erik Hamréns första trupper – men efter svagare insatser flyttades han från startelvan till läktaren, för att sedan petas helt.

Därefter åkte han in och ut ur landslaget, trots att många menade att han borde ha en plats i Hamréns lagbygge.

"Vet vad jag kan"

Senast han spelade en landskamp var den 14 juni i fjol – men på tisdagskvällen fanns han med i Janne Anderssons första startelva, som spelade 1–1 mot Nederländerna i VM-kvalet.

– Jättekul på alla sätt och vis. Jättekul att vara tillbaka och att få spela. Känns skönt att vi har fått vår första pinne i detta VM-kval, säger Wendt.

TT: Kändes det något extra? Var du spänd över att behöva visa mer?

– Nej, jag har inte tänkt någonting på det som har varit tidigare, eller att jag ska bevisa någonting. Jag vet vad jag har gjort tidigare och jag vet vad jag har gjort vecka ut och vecka in hemma i Tyskland. Jag vet vad jag kan, så jag gick bara in för matchen på samma sätt som jag gör varje vecka.

TT: Vad säger du om försvarsspelet?

– Jag tycker – sett till att vi har ett helt nytt lag i princip och bara har tränat ihop i sex, sju dagar – att vi gör det helt okej. Framför allt – en stor eloge till alla grabbar för det jobb vi lägger ner i 90 minuter. Det kan du inte säga någonting om; vi kämpar och krigar för varandra som idioter hela matchen. Sedan är det klart att det finns områden vi måste förbättra.

"Helt okej"

Wendt vill, av förklarliga skäl, vara tillbaka i landslaget för att stanna.

– Ja, självklart. Jag vill inte bara vara med en gång, förhoppningsvis är jag tillbaka nästa gång igen.

TT: 1–1 mot Nederländerna. En godkänd start?

– Vi gör det helt okej ändå. Vi möter ett väldigt bra Holland som är väldigt duktigt, som har bra med kvaliteter offensivt. Vi försvarar oss bra och Robin (Olsen) är fantastisk i målet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset