Wennerholm är ute med håven Christer G Wennerholm (m) och Cecilia Löfgreen (m), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, lovar 5 000bostäder om de får tunnelbana till Barkaby.
Wennerholm är ute med håven Christer G Wennerholm (m) och Cecilia Löfgreen (m), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, lovar 5 000bostäder om de får tunnelbana till Barkaby.

Stockholms trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm (m) lovar tunnelbana mellan Akalla och Barkaby - men bara om Moderaterna vinner landstingsvalet nästa år. Och bara om staten står för halva kostnaden.

Christer G Wennerholm pratar vitt och brett om nya tunnelbanelinjer som han vill bygga. Det färskaste förslaget är att bygga ut tunnelbanans blå linje från Akalla till Barkaby. Bara då kommer Barkaby att bygga ytterligare 5 000 bostäder, till totalt 10 000. 

Christer G Wennerholm säger att han även vill också bygga ut tunnelbana till Nacka, från Odenplan via Hagastaden och vidare norrut, samt tunnelbana från Odenplan till Hagsätra.

Men än finns inga pengar. Och det är heller inte säkert att det kommer att finnas.

– Regeringen har sagt att om vi levererar bostäder så får vi kollektivtrafik, säger Christer G Wennerholm.

För att planerna ska bli verklighet kräver trafiklandstingsrådet att staten står för 50 procent av kostnaderna. 

Ett eventuellt beslut att bygga ut tunnelbanan tre kilometer från Akalla och till Barkaby kommer att fattas tidigast efter nästa val. Att trafiklandstingsrådet nu prioriterar den här sträckan ska inte påverka inte Nackabeslutet. 

– Nackabeslutet ligger fast, säger han. 

Fastighetsbolaget Akademiska Hus är förvånad över att den politiska styrande alliansen prioriterar tunnelbana mellan Akalla och Barkaby. 

– Att ta fram ytterligare projekt innan besked getts om kollektivtrafiklösning till Hagastaden tycker vi är märkligt. Här pågår byggandet för fullt för 5 500 nya bostäder och 28 000 nya arbetsplatser. Vi behöver en kollektivtrafiklösning nu, säger Sten Wetterblad, regiondirektör vid statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus, som en av de största aktörerna i Hagastaden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset