Hur många som drabbats av attacken är oklart.
Hur många som drabbats av attacken är oklart.

Den populära kommunikationsappen Whatsapp har blivit utsatt för en attack där utvalda personer kunde få sina kameror och mikrofoner övervakade utan att veta om det.

Ett israeliska företag misstänks ligga bakom attacken, som innebär att hackarna kunde ta kontroll över och samla information från utvalda personers mikrofoner och kameror. Det är oklart hur många av appens 1,5 miljarder användare som drabbats.

LÄS MER: Forskaren: Dina hushållsprylar kan hackas och användas emot dig

Så hackades telefonerna

De drabbade ringdes upp via appen och oavsett om de svarade eller inte kunde övervakningsprogrammet installeras. Efter det raderades all information om att någon ens hade ringt.

”Attacken har alla kännetecken av ett privat företag som arbetar med regeringar för att leverera spionvaror som tar över mobiltelefoners operativsystem” skrev Whatsapp i ett pressmeddelande som BBC tagit del av.

Whatsapp, som upptäckte attacken i början av månaden, uppmanar nu alla användare att uppdatera sin app för att komma till bukt med säkerhetsproblemen.

Kan övervaka politiska aktivister

Enligt Amnesty International som länge fruktat denna typ av attack tyder mycket på att mjukvaran använts av regimer som vill övervaka journalister och aktivister. Organisationen kräver nu att Israels försvarsministerium häver det misstänkta företagets rätt att exportera produkter.

Det misstänkta företaget förnekar att de skulle ligga bakom attacken.

LÄS MER: 13-åring hackade till sig lösenord – får sommarjobb på bank

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset