"Disease X" har lagts till på WHO:s lista över smittor som skulle kunna orsaka en epidemi. Laboratoriet på bilden har inget med sjukdomen i fråga att göra.
"Disease X" har lagts till på WHO:s lista över smittor som skulle kunna orsaka en epidemi. Laboratoriet på bilden har inget med sjukdomen i fråga att göra.

Världshälsoorganisationen, WHO, har adderat ytterligare ett virus på sin lista över de största smitthoten för mänskligheten. "Disease X", kallas det, och befaras kunna få spridning via en olycka eller genom en avsiktlig terrorhandling.

100 år efter utbrottet av Spanska sjukan, som drabbade omkring 500 miljoner människor världen över, oroar sig nu Världshälsoorganisationen, WHO, för en ny typ av pandemi.

I listan över sjukdomar med epidemisk potential, och för vilka det ännu saknas tillräckligt med motåtgärder, har man för 2018 adderat ”Disease X” – en benämning som representerar vetskapen om att nästa epidemi kan orsakas av ett smittämne som vi tidigare inte visste fanns, eller på annat sätt varit främmande som källa till mänskliga sjukdomar.

– Det kanske verkar underligt att addera ”X” men poängen är att säkerställa att det finns en flexibel plan i termer av diagnoser och vacciner, säger John-Arne Rottingen, vetenskaplig rådgivare på WHO, till The Telegraph.

LÄS MER: Digerdöden finns i våra gener

Tidigare år har listan utgjorts av kända sjukdomar, som Lassafeber, Ebola och Zika-viruset.

– Historien berättar för oss att det är troligt att nästa stora utbrott kommer handla om någonting vi aldrig sett förrut, säger John-Arne Rottingen.

Framgångar i genmanipulation, som gör det möjligt att manipluera och skapa helt nya virus, betyder att ”Disease X” kan komma fram genom en olycka, eller genom en avsiktlig terrorhandling.

LÄS MER: Mordförsök mot rysk dubbelagent i England – utsattes för nervgift

Anledningen till att ”Disease X” adderas på listan, som en av totalt nio smittor, är inte att skrämma upp människor, utan syftar till att uppmärksamma forskare på att den kan bli verklighet, menar WHO.

”Dessa sjukdomar medför stora risker för folkhälsan och ytterligare forskning och utveckling behövs, inklusive övervakning och diagnostik”, säger WHO i ett uttalande, enligt The Telegraph.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om WHO epedemi virus