Antalet insjuknade i mässling i Europa var under 2018 det högsta på tio år. I Sverige rapporterades 38 fall av mässling förra året.
Antalet insjuknade i mässling i Europa var under 2018 det högsta på tio år. I Sverige rapporterades 38 fall av mässling förra året.

98 länder rapporterade under förra året fler fall av mässling jämfört med 2017. Unicef larmar nu om att antalet smittade barn nått rekordnivåer, rapporterar DN. Motståndet mot vaccin rapporteras som en anledning till den alarmerande ökningen.

Trots att det finns ett säkert, effektivt och billigt vaccin mot en mycket smittsam sjukdom har fall av mässling tagit ny fart de senaste åren och sprider sig nu i en oroväckande takt över världen, enligt en ny rapport från Unicef.

Tio länder står för mer än 74 procent av den totala ökningen och i flera länder som tidigare förklarats som mässlingsfria har sjukdomen dykt upp igen, rapporterar DN.

En orsak till ökningen är väpnade konflikter och att vaccinationspersonal har svårt att nå ut till befolkningen i utsatta områden.

LÄS MER: Var vaccinerade – men insjuknade ändå i mässlingen

Vaccinmotstånd i Europa

Men i Europa och Nord- och Sydamerika beror ökningen på något helt annat, nämligen vaccinationsskepsis.

Ett av de tio värst drabbade länderna av mässlingsfall är Frankrike, vilket enligt DN tros vara kopplat till motståndet kring vaccin.

Världshälsoorganisationen WHO har nu för första gången fört upp vaccinationsmotstånd på sin lista över de tio största globala hälsoriskerna 2019.

I Europa dog 72 personer i mässlingen 2018.

Antalet insjuknade var det högsta på tio år. I Sverige rapporterades 38 fall av mässling förra året.

LÄS MER: Här är sju frågor och svar om mässling: ”Man ska inte vara orolig”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset