Julian Assange förlorade sitt internet i helgen. Arkivbild.
Julian Assange förlorade sitt internet i helgen. Arkivbild.

Wikileaks anklagar Ecuador för att ha stängt ned internet för grundaren Julian Assange, som bor på landets ambassad i London. Åtgärden är ett svar på publiceringen av dokument med koppling till presidentkandidaten Hillary Clinton, hävdar organisationen.

"Vi kan bekräfta att Ecuador har stängt av Assanges internetuppkoppling på lördagen klockan 17, kort efter publiceringen av Clintons Goldman Sachs-tal", skriver Wikileaks på Twitter.

Assange har bott på Ecuadors ambassad i London sedan 2012, dit han flytt och sökt asyl för att undvika att bli gripen och utlämnad till Sverige där han misstänks för våldtäkt.

Inga kommentarer

Equador har varken bekräftat eller dementerat att de har strypt internettillgången för Wikileaksgrundaren. Landets utrikesminister Guillaume Long sade däremot på måndagen att Assange fortsatt står under regeringens beskydd.

– Omständigheterna som ledde fram till en beviljad asyl består, sade Long.

President Rafael Correas vänsterregering har länge stått bakom Julian Assanges rätt till yttrandefrihet, samtidigt har Wikileaks komplicerat Ecuadors relation till USA. Correa har också varit öppen med att han stöttar demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, som han har en personlig relation till.

– Jag vill att Hillary vinner, sade Correa till den ryska tv-stationen Russia Today förra månaden.

Läckta mejl

De senaste veckorna har Demokraterna och myndigheter i USA anklagat den ryska staten för att försöka påverka valet den 8 november genom att utföra cyberattacker mot partiet. Men även om Wikileaks har varit den främsta kanalen för läckta mejl och dokument från Demokraterna förnekar Julian Assange kopplingar till en rysk hackningsinsats.

Det finns uppgifter om att Wikileaks har kommit över uppemot 50 000 mejl från Clintons kampanjordförande John Podesta som ska offentliggöras i omgångar fram till presidentvalet den 8 november.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset