Wikileaks hånas after attack mot Sverige
Wikileaks hånas after attack mot Sverige

Wikileaks gick till attack mot Sverige på Twitter. Men då hånades sajten tillbaka.

Relationerna mellan Sverige och Wikileaks är minst sagt frostiga efter anklagelserna mot sajtens talesperson Julian Assange. Och i natt gick Wikileaks till attack mot Sverige på Twitter.

Via kontot @Sweden har olika svenskar fått turas om att sköta landets officiella Twitter-profil genom att ta över den under en veckas tid. Projektet kallas Curators of Sweden och är ett initiativ från Svenska Institutet tillsammans med Visitsweden.

Förra veckan var det David Heibrandt, en tidigare PR-konsult, som rattade kontot. Under söndagskvällen retade han upp Wikileaks genom att under en frågestund förbjuda alla frågor om Julian Assange. 

Wikileaks gick då till attack mot kontot och menade att en PR-konsult för Försvarsmakten låg bakom det. De presenterade informationen som ett avslöjande, trots att den finns fritt tillgänglig på nätet. I ett twittermeddelande länkar de till David Heibrandts CV som finns på yrkessajten Linkedin. Wikileaks valde dessutom att twittra ut en rad gamla avslöjande med Sverigeanknytning.

Till exempel länkade Wikileaks till artiklar om hur Carl Bildt delat med sig av information till USA:s regering och om hur fallet Sture Bergwall hanterats av det svenska rättsväsendet. Hånen lät inte vänta på sig.

Sajtens agerande fick Twitter att reagera direkt. Snart skapades hashtaggen #swedenfacts där flera hjälptes åt att ”avslöja” olika löjliga fakta om Sverige. Så här såg några av exemplen ut:

  • ”ABBA is from Sweden”
  • ”The most popular dog name is "Hundjävel”.”
  • ”In the city göteborg everyone is named Glenn”
  • ”You may take our freedom but you'll never take our snus!”
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset