Jimmy Wales under en konferens i Kuala Lumpur.
Jimmy Wales under en konferens i Kuala Lumpur.

På lördag firar Wikipedia 10 år. Metro har träffat sajtens grundare Jimmy Wales.

För bara tio år sedan besökte vi bibliotek och använde uppslagsverk för att hitta information. När Jimmy Wales lanserade Wikipedia den 15 januari 2001 förändrades detta helt.

I dag har uppslagsverket 17 miljoner artiklar, som skrivits av 26 miljoner användare världen över. Men du får vad du betalar för: Wikipedias artiklar har fått ett rykte som icke tillförlitliga.

Men Jimmy Wales förklarar för Metro att Wikipedia är lika tillförlitligt som traditionella uppslagsverk. Nu vill han expandera till utvecklingsländer och öppna kontor i Indien. Men han önskar att fler kvinnor och äldre människor skrev artiklar på Wikipedia.

När använde du senast ett uppslagsverk?
– Ganska längesedan, flera år sedan, tror jag.

... Och den senaste gången du besökte ett bibliotek?
– Ganska nyligen, för två månader sedan eller så. Jag läser mycket böcker med min dotter. Hon är tio år gammal, precis som Wikipedia.

Har Wikipedia gjort världen klokare?
– Jag tror det. Åtminstone har det gjort mer information tillgänglig för människor.

Och kanske latare också, när vi förväntar oss att hitta information direkt?
– Nej. Folk har mer tillgång till information, och de nyttjar det. Kommer du ihåg hur folk brukade säga: "Jag ska slå upp det på biblioteket", men i slutändan gick de aldrig till biblioteket?

Om du var tidningsredaktör, skulle du vill att dina reportrar använde Wikipedia som källa?
– Wikipedia är bra som utgångspunkt, men du bör använda det precis som alla andra uppslagsverk: som en utgångspunkt från vilken man bygger en berättelse. Om du bara använder Wikipedia som källa,  gör du inte ditt jobb ordentligt.

Hur tillförlitligt är Wikipedias innehåll?
– Enligt vetenskaplig forskning, är Wikipedia lika tillförlitligt som traditionella uppslagsverk.

Vad använder du Wikipedia till?
– Jag använder det precis som alla andra. När jag läser om något, går jag till Wikipedia för att ta reda på mer om det. Och jag redigerar också. Jag har redigerat ett inlägg om 12: e hertigen av Devonshire.

Du har sagt att du vill förenkla Wikipedia för att låta icke-nördar redigera den också? Finns det för få vanliga människor bland dina medarbetare?
– Vi vill gärna se fler kvinnor, äldre, och personer som kan språk i utvecklingsländer. Som exempelvis hindi som är det största språket i Indien, och talas av 280 miljoner människor, men det finns bara 50.000 Wikipedia-artiklar på hindi.

De flesta människor i utvecklingsländerna har inte ens datorer. Hur kommer ni att öka antalet Wikipedia-artiklar på sådana språk?
– Det är sant, men vi är optimistiska. Enligt beräkningar kommer flera hundra miljoner människor i utvecklingsländerna att få internet inom de närmaste åren.

Hur kommer Wikipedia att utvecklas de närmaste åren?
– Just nu är fokus på Indien. Vi öppnar vårt första kontor utanför USA där eftersom vi har en mycket aktiv community där och ser en möjlighet att växa snabbt. I Afrika är vi så långt efter att vi inte ens vet var vi ska börja.

Hur många människor skriver och redigerar artiklar på Wikipedia på olika språk?
– Det är naturligtvis olika för varje språk, men i allmänhet har ett språk som har cirka 50.000 anmälningar flera dussin regelbundna författare.

Varje gång jag använder Wikipedia finns ett foto av dig där du ber om en donation. Hur mycket kostar det att köra Wikipedia?
– Vår budget för nästa år är 20 100 000 dollar. Vi har precis avslutat vår insamlingskampanj. Vi nådde vårt mål, 16 miljoner dollar.

Hur många människor donerar för att hålla hemsidan igång?
Över 500 000 människor bidrog i årets insamlingskampanj.

Du jämförde dig själv en gång med en monark i en konstitutionell monarki. Exakt hur är du som drottning Elizabeth?
– Jag försöker få en mer ceremoniell roll och inte vara så delaktig i det dagliga arbetet som driver Wikipedia.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset