4-årige Wiley Brys och hans pappa Tim Brys.
4-årige Wiley Brys och hans pappa Tim Brys.

Här kan man snacka om nybörjartur! Ett dinosaurieben hittades i fjol av en pojke och hans pappa på väg till skolan. Det visade sig vara över 100 miljoner år gammalt.

Det var i september i fjol som 4-årige Wiley promenerade förbi ett byggnadsområde i Mansfield, Dallas, i den amerikanska delstaten Texas tillsammans med sin pappa.

Vad som var en vanlig promenad till skolan resulterade i en otrolig upptäckt, skriver NBCDFW.com.

Pojken visste det inte då, men vad han fann på platsen var inget mindre än ett över 100 miljoner år gammalt dinosaurieben, enligt experter från SMU, South Methodist University, och dess geovetenskapliga laboratorium.

Hela området ska ha varit täckt av vatten för miljoner år sedan. För att ge plats åt ett köpcentrum har allt smuts och jord grävts bort.

Enligt Tim Brys, pappa till pojken och djurskötare på Dallas Zoo, brukar gå på fossiljakt tillsammans. Och denna dag var till en början inget utöver det vanliga.

– Vi hittade några fiskkotor i backen och sedan gick Wiley en bit framför mig för att sedan komma tillbaka med en bit av ett ben. Och jag stannade upp och sa "Ok, var hittade du den här?", säger pappan.
Att sonen vid så tidig ålder funnit något bra mycket större än så tycks endast roa honom.

– Det är en sådan sak som händer en gång i livet. Och han är fyra år, ska han ha sagt med ett leeende.

Sedan upptäckten har experter bedrivit utgrävningar på området.

De skelettdelar som funnits tros tillhöra en dinosaurie som kallas Nodosaur och levt i det sena jura- till tidiga kritaperioderna. Den tros ha varit en växtätande, cirka 15 meter lång med hårda, fjällade plattor på ryggen.

Benen kommer att förberedas för att analyseras av paleontologer, skriver NBCDFW.com.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset