Will Clark, 30, kan spela tv-spel tack vare en specialbyggd kontroll.
Will Clark, 30, kan spela tv-spel tack vare en specialbyggd kontroll.

Will Clark, 30, älskar fotbollsspel men är förlamad från nacken och ner. Nu kan han äntligen spela tack vare en specialbyggd spelkontroll.

Will Clark, 30, var både aktiv maratonlöpare och triathlon-löpare innan han var med om en cykelolycka och skadade ryggraden. Sedan dess är han förlamad i hela kroppen förutom huvudet.

Men Will gav inte upp för den sakens skull. Han är även fotbollsfantast och trots att han inte har någon möjlighet att använda en vanlig handkontroll gav han sig tusan på att kunna utmana sina vänner i fotbollsspel, skriver nyhetsbyrån Caters News.

– Jag var en sådan aktiv person och var tvungen att börja om från ruta ett, det var väldigt frustrerande, säger han till nyhetsbyrån.

– Efter olyckan var jag tvungen att låta andra göra saker åt mig som jag tidigare kunde göra utan att ens tänka efter.

Tillsammans konstruerade han och vännerna en särskild kontroll som han styr med munnen och axlarna. Den specialbyggda riggen har knappar som aktiveras när lutar sig åt sidorna och framför munnen har han en handkontroll vars joystick han kontrollerar med hakan och läpparna.

– Det fanns saker jag trodde att jag aldrig skulle kunna göra igen – att spela Playstation var en av dem.

Fotbollsspelet ”Fifa” är favoriten för tillfället men även bilspel går bra. Kontrollen fungerar inte lika bra för actionspel som ”Call of Duty” men Will är intresserad av att utveckla den vidare.

– Stolen är ett pågående projekt som jag har tillsammans med ett företag som heter Special Effects – de jobbade med mig efter att sjukhuset sa att det inte skulle vara möjligt för mig att spela tv-spel igen.

– Det enda som begränsar mig är antalet knappar jag kan trycka på.

Will planerar nu att genomföra det lopp som han skadade sig i. Det ska han göra på en särskild elcykel som han, precis som spelkontrollen, styr med sin haka. Insamlingen, till förmån för Great North Air Ambulance, som flög honom till ett sjukhus i Newcastle, hittar du här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik