På torsdagen gjorde Robbie Williams en spelning på MTG:s "I like radio" för en publik på 150 personer. Den 4 november släpps hans elfte soloalbum "The heavy entertainment show". Pressbild.
På torsdagen gjorde Robbie Williams en spelning på MTG:s "I like radio" för en publik på 150 personer. Den 4 november släpps hans elfte soloalbum "The heavy entertainment show". Pressbild.

Det är en lugn Robbie Williams som besöker Sverige för att lansera sin nya skiva. Men vägen hit har inte varit lika harmonisk. – Jag har varit neurotiskt orolig och frenetiskt nervös. Det har gett mig både eksem och mjäll, säger han till TT.

Efter tio soloalbum och över 70 miljoner sålda plattor är Robbie Williams redo för ännu ett skivsläpp. Den 4 november släpps "The heavy entertainment show". Två av de totalt elva låtarna är redan släppta som singlar, men skivan kunde ha bestått av betydligt fler spår. Williams skrev nämligen omkring 75 låtar i processen.

Var väldigt olycklig

Den forne Take That-medlemmen Robbie Williams har släppt skivor med ganska jämna mellanrum sedan solodebuten 1997. Men 2006 drog han i nödbromsen.

– Plötsligt stod jag på toppen av underhållningsbranschens berg och insåg att jag var riktigt jävla deprimerad. Jag tänkte "jag har pengarna, berömmelsen och framgången – men jag är väldigt olycklig", berättar han.

Saknade scenen

Han drog sig tillbaka från rampljuset, men efter ett par år hade han tappat bort sig själv i den nya tillvaron bortom scenerna och musikstudiorna.

– 2009 insåg jag att precis som att kroppen börjar förtvina om man sitter stilla för länge, precis så var det med min själ, mitt syfte och mitt välmående när jag inte arbetade. Jag tappade bort mig själv.

Familjen förändrade allt

2010 gifte han sig med skådespelerskan Ayda Field. 2012 föddes deras dotter Theodora Rose och två år senare kom sonen Charlton Valentine. Äktenskapet och familjelivet gav honom ett nytt perspektiv på artisteriet och sedan dess ser han på sin karriär som ett jobb – inte som sitt liv.

– Plötsligt sneglade jag inte mot den där bergstoppen i hopp om att den skulle göra mig bättre. Jag hade min fru och mina barn. Jag hade ett ansvar och ett syfte. När jag kunde se på det som ett jobb kändes det mer vettigt än någonsin tidigare.

– När jag träffade min fru och sedan fick våra barn förändrades hela mitt liv.

"Jag älskar mitt liv"

Singeln "Love my life", som är skriven med barnen i åtanke, släpptes på fredagen.

– Jag hoppas att den kärlek vi ger våra barn ska resultera i att de en dag kan säga "jag älskar mitt liv, jag är stark, jag är vacker, jag är fri".

Oron han kände under arbetet med skivan har övergått i ett lugn och en vetskap om att han nu inte kan göra annat än att invänta reaktioner.

– Jag hoppas att det blir en stor succé, men just nu är jag inte så oroad.

Gero Breloer/AP/TT
"Alla mina låtar har delvis en fiktiv avsändare. Jag talar ju inte i poesi, jag rimmar inte. Det skulle inte vara naturligt. Det är mycket jag på skivorna, men det är också mycket en version av mig som försöker vara poetisk och intressant", säger Robbie Williams till TT. Arkivbild.
Antonio Calanni/AP/TT
I arbetet med skivan har Williams känt en stor oro, men nu är han trygg i att han har gjort vad han kan inför lanseringen.
Joel Ryan/AP/TT
Det är tre år sedan hans senaste studioalbum kom, men Robbie Williams ser inte den nya skivan som någon comeback.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset