För 30 år sedan, den 20 november 1985, lanserades Windows 1.0, det första i den rad operativsystem som skulle göra Microsoft till kungarna på datormarknaden. Så här såg det revolutionerande operativsystemet ut då.

Den 20 november 1985 låg Starships "We built this city" högst upp på de amerikanska topplistorna, och Microsoft lanserade Windows 1.0, det första i raden av företagets Windows-operativsystem, som nu nått upp till nummer 10.

Två år tidigare, 1983, hade Windows första lanserats, och som Daily Dot skriver hade Bill Gates och Microsoft då som mål att Windows skulle gå att använda på 90 procent av alla datorer i världen.

► LÄS MER: De fem konstigaste webbsidorna på nätet

Så blev dock inte fallet, och Microsoft sålde bara 500 000 exemplar av Windows 1.0 mellan det att operativsystemet släppts och tills dess att Windows 2.0 lanserats.

Mycket handlade om att att Windows 1.0 var krävande för sin tid. För att Windows 1.0 ens skulle fungera krävdes det två disketter, ett minne på 256 kilobyte och ett grafikkort. För att kunna köra mer än ett program samtidigt krävdes dubbelt så mycket minne. Huruvida ens så mycket minne räckte går att diskutera. När New York Times recenserade Windows kallade de upplevelsen som att "Hälla sirap i arktis".

Med Windows 1.0 följde flera program, som numera legendariska Paint och Notepad. Men även en kalender, en klocka och ett texthanteringsprogram, funktioner som företagets senare vd Steve Ballmer skröt om i en nu legendarisk tv-reklam för operativsystemet.

Windows 1.0 var något av en flopp, och underskattades grovt av kritikerna. Först när Windows 3.0 släpptes 1990 kom Microsoft att ta över datormarknaden på ett sådant sätt som det skulle komma att göra.

Trots övergången till smarta telefoner har Windows idag 90 procent av marknaden för PC:ar. Världens populäraste operativsystem idag är dock mobiloperativsystemet Android, som gick om Windows 2014 och idag har närmare 90 procent av mobiltelefonmarknaden.

► LÄS MER: Bedragare kommer åt din dator med falsk Windows 10-uppdatering

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik