Sport

Wingerli matchvinnare för Skellefteå

Skellefteås Andreas Wingerli jublar efter 1–1 målet under SHL-matchen mellan Skellefteå och Örebro.
Skellefteås Andreas Wingerli jublar efter 1–1 målet under SHL-matchen mellan Skellefteå och Örebro.

En lysande och fartfylld mittenperiod räckte. Med tre mål i den andra perioden vände Skellefteå underläget mot Örebro och vann till slut med 4–1. Stor matchhjälte blev lagets minste spelare, Andreas Wingerli.– Kul att poängen äntligen kommer, men att det skulle bli tre stycken var oväntat, säger 19-åringen som tidigare hade en nolla i poängkolumnen.

Ett stort jobb har han alltid gjort med sin suveräna skridskoåkning, nu kom också 19-åringens första mål och tre första poäng för säsongen.

Men det var inte bara Wingerli som var speedig den här matchen. Skellefteås tredje raka seger efter den tidigare förlustraden togs med hjälp av farten och en intensiv trafik framför motståndarmålet. Nu känner man igen fjolårets finallag igen.

– Ligan är väldigt tajt men jag tycker att vi förbättrar vårt spel för varje match, säger Wingerli som är en het aspirant på en plats i kommande JVM-lag.

Brage ersatte Hudacek

Det började annars bra för Örebro som låtit sin målvaktsfantom Julius Hudacek stanna kvar på hemmaplan, ersatt av Axel Brage.

Örebro är effektivt i powerplay och tog ledningen i den första perioden genom den kvicke och tekniske amerikanen Greg Squires som hann först på en retur från Skellefteås målvakt Joni Ortio.

Men sedan var det slutjublat för närkingarna.

Under resten av matchen handlade det bara om Skellefteå, som gjorde tre mål på lika många minuter i mitten av den andra perioden.

– Vi sa att vi måste ta kommandot direkt i den andra perioden och driva på kassen så kommer målet till slut, säger Andreas Wingerli, som själv stod för kvitteringen till 1–1.

Tillsammans med sin juniorkompis Sebastian Ohlsson påminner han närmast om en duracellkanin som gör stor nytta med sitt jobb och sin speed. Efter 7.27 kom nu också säsongens första fullträff, en vacker sådan dessutom. Wingerli trampade helt enkelt runt Örebromålet och satte pucken säkert vid Brages högra stolpe.

– Jag försökte hitta en passning men så blev det väldigt öppet, så jag försökte själv. En skön känsla när den satt, säger han.

Missade straff

2–1 gjordes efter 9.50 i numerärt överläge av Joakim Lindström. I vanlig ordning hade Jimmie Ericsson parkerat på sitt kontor framför Örebromålet och skymde Brage effektivt.

Rena bisvärmen av svartgula spelare var det även framför Örebromålvakten strax efteråt när Sebastian Aho utökade hemmaledningen till 3–1. Skellefteås överlägsenhet accentuerades av att Jesper Olofsson dessutom hann med att missa ett straffslag i mitten av den andra perioden.

Slutresultatet 4–1 fastställdes av Pontus Petterström i mitten av slutperioden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset