Den sydafrikanska anti-apartheidkämpen Winnie Mandela har dött, 81 år gammal.
Den sydafrikanska anti-apartheidkämpen Winnie Mandela har dött, 81 år gammal.

Anti-Apartheidkämpen Winnie Mandela har gått bort. Hon blev 81 år gammal.

Den sydafrikanska anti-apartheidkämpen Winnie Mandela har dött, 81 år gammal.

”Winnie Madikizela-Mandela avled stillsamt efter en lång tids sjukdom för vilken hon har vårdats från och till på sjukhus sedan årsskiftet”, skriver familjen Mandela i ett uttalande, uppger SVT.

Madikizela-Mandela var länge en förgrundsfigur inom ANC-rörelsen. Hon var under 37 års tid gift med Nelson Mandela, och under tiden den senare satt fängslad klev Winnie fram i rampljuset som en kämpe under frihetskampen i Sydafrika.

LÄS MER: ”Unga sydafrikaner vet inte vad Mandela gjorde för oss”

Hennes metoder i kampen för frihet i Sydafrika har dock varit omdebatterad, mycket på grund av dess våldsamma karaktär. 1991 dömdes hon till sex års fängelse för medhjälp till kidnappning och mord när medlemmar ur hennes livvaktsstyrka ”Mandela United Football Club” kidnappade och mördade en 14-årig pojke som misstänktes vara informatör åt polisen. Straffet skulle senare komma att ändras till böter och villkorlig dom.

Året efter mordrättegången separerade paret Mandela. 1994 blev Winnie utsedd till biträdande kulturminister i Sydafrika, men redan året efter tvingades hon lämna sin post efter anklagelser om korruption. Hon återvände till politiken och ANC 2007.

LÄS MER: Fem saker vi kan lära av Mandela

Så sent som 2016 tilldelades Winnie Mandela en hedersutmärkelse i Sydamerika för sin kamp med att befria Sydafrikas folk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset