Magnus Wislander .
Magnus Wislander .
Handboll Zagreb, TT:s utsände

"Bengan Boys" vann fyra EM-guld under sin storhetstid.

16 år efter det senaste guldet står "Krilles killar" i sin första stora final.

Sättet att leda det här laget tror jag är ganska likt, säger legendaren Magnus Wislander.

"Slangen" Wislander var kanske den största stöttepelaren i det svenska handbollslandslag som firade stora framgångar från 1990 och en bit in i det nya millenniet.

Nu är 53-åringen expertkommentator på Radiosporten och har följt Blågult på nära håll under EM-veckorna i Kroatien. Han ser en hel del likheter mellan Bengt "Bengan" Johansson gamla guldbygge och Kristján Andréssons nya landslag.

Det som jag skulle säga är den största likheten är utanför banan, när man träffar killarna. Man känner sig välkommen och inbjuden och jag tror att alla journalister känner samma sak. Det är glada miner bland spelarna och alla känner en delaktighet i laget, säger Wislander.

"Lugn ledarstil"

Han är mäkta imponerad av vad Andrésson har lyckats åstadkomma under det dryga året som förbundskapten.

Det är en lugn ledarstil och det görs taktiskt bra saker. Man har planen klar för sig och jag tror att de har ett väldigt bra samarbete, "Boken" (assisterande förbundskaptenen Martin Boquist) och Kristján, säger Wislander.
Sättet att leda det här laget tror jag är ganska likt. Sedan är det olika individer ute på banan som inte går att jämföra.

"Finns potential"

TT: Kan det här gänget mäta sig med "Bengan Boys" om tio år?

Världshandbollen har blivit bredare och det är fler lag med där uppe. Men det finns potential att vara bra i flera år framöver, det kommer många nya killar och talanger och det är vi tränare i Sverige som måste förädla dem, säger Wislander.

Söndagens EM-final då?

Svårtippat förstås – speciellt eftersom spanjorerna precis som Sverige har varit lite upp och ner i EM.

Spanien har sett riktigt bra ut i de två sista matcherna, men har också varit bedrövliga tidigare när de förlorade (mot Slovenien).
Magnus Wislander.
Magnus Wislander.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset