Lynda Carter, som spelade Wonder Woman i tv-serien om superhjältinnan under 1970-talet, håller tal vid utnämnandet.
Lynda Carter, som spelade Wonder Woman i tv-serien om superhjältinnan under 1970-talet, håller tal vid utnämnandet.

Trots starka protester har nu seriehjältinnan Wonder Woman utsetts till FN-ambassadör för kvinnors och flickors rättigheter. Tanken är bland annat att hon ska verka för detta på sociala medier.

Utnämnandet har mött skarp kritik både inifrån FN och på andra håll. Upprördheten går ut på att FN borde kunna hitta bättre ambassadörer än påhittade figurer.

Flera FN-anställda har bland annat skrivit under en protestlista där man ger uttryck för sin starka besvikelse över ambassadörsvalet och erbjuder förslag på levande kvinnor som "på ett formidabelt sätt skulle kunna ta sig an rollen".

– Jag tror inte att en fiktiv seriefigur som ser ut som en Playboy-brud ger det rätta budskapet till flickor, eller pojkar heller för den delen, säger Cass Durant, som under ceremonin höll upp en protestskylt med orden "Äkta kvinnor förtjänar äkta ambassadörer", enligt AP.

Bebeto Matthews/AP/TT
Anställda vid FN protesterade i samband med ceremonin där seriefiguren Wonder Woman utsågs till ny FN-ambassadör för kvinnors och flickors rättigheter.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset