Caroline Wozniacki får äntligen kyssa en grand slam-buckla.
Caroline Wozniacki får äntligen kyssa en grand slam-buckla.
Tennis TT

Caroline Wozniacki har tagit sin första grand slam-titel och är tillbaka som världsetta.

Danskan sjönk ned på rygg efter finalsegern mot Simona Halep i Australian Open och var fortfarande rörd när hon höll segertalet.

Det är en dröm som blir sann, sade 27-åringen innan ögonen tårades och rösten började darra.

Caroline Wozniacki har varit på botten och vänt.

För knappt ett och ett halvt år sedan hade den förra världsettan dalat till 74:e plats på världsrankningen. Få trodde att hon skulle ta sig tillbaka och i stort sett ingen att hon någonsin skulle vinna en grand slam.

Man lever och lär, man försöker igen. Man blir knockad och man reser sig, sade 27-åringen när hon med nyvunnet självförtroende kom till årets upplaga av Australian Open som världstvåa.

Wozniacki har rest sig, hon har klättrat tillbaka till den absoluta toppen – och hon har en blänkande segertrofé från Australian Open som bevis.

Efter en nära tre timmar lång kamp på Rod Laver Arena i Melbourne var det klart. Via 7–6, 3–6 och 6–4 mot Simona Halep, som i och med förlusten tvingades abdikera som världsetta, slog sig Wozniacki fram till karriärens största seger.

"Väldigt känslosamt"

Förlorarstämpeln var borttvättad. Efter sin tredje grand slam-final var det till slut hon som fick njuta.

Det är en dröm som blir sann, inledde Wozniacki.

Och med tårar i ögonen:

Min röst darrar. Det är väldigt känslosamt.

Woznaicki bad sedan Halep om ursäkt för att hon "var tvungen" att vinna och tackade alla och envar innan hon bad sin manager Julien att se till att hon hamnar på omslaget till magasinet Elle.

Den 27-åriga danskan är tillbaka i rampljuset, och hon verkar vara mentalt starkare än tidigare under karriären.

På vägen fram till finalen vände hon matchen mot Jana Fett, Kroatien, trots underläge 1–5 och 15–40 i tredje set.

Tog sig samman

Även mot Halep var det på väg att spåra ur ett par gånger. Wozniacki rivstartade visserligen finalen och gick fram till 3–0 men när hon skulle serva hem första set började det kärva. Halep tog tre raka game och setet gick till tiebreak.

Wozniacki tog sig samman, vann tiebreaket med 7–2 och verkade vara på väg mot en relativt smärtfri seger när en klart besvärad Halep tvingades till en medicinsk timeout i andra set.

Så blev det inte.

När rumänskan kom tillbaka i spel gick hon för snabbare avslut – och trots att hon grimaserade och andades tungt hittade hon helt rätt. Halep bröt till 5–3 och servade sig fram till 1–1 i set.

I tredje set bröt spelarna varandras servar fram och tillbaka men när Wozniacki höll nerverna i styr och skaffade sig 5–4 fick hon chansen hon behövde. Hon skaffade sig matchboll efter en fantastisk bollväxling och när Halep placerade nästa boll i nät var saken klar.

Racketen flög i luften och den nya världsettan föll ihop.

Caroline Wozniacki får äntligen kyssa en grand slam-buckla.
Caroline Wozniacki får äntligen kyssa en grand slam-buckla.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset