Var fisken du köper kommer ifrån har stor betydelsen för framtidens bestånd.
Var fisken du köper kommer ifrån har stor betydelsen för framtidens bestånd.

Att förstå vilken fisk det är fritt fram att äta är inte alltid självklart. Bara för att den säljs i matbutik betyder nämligen inte alltid att den är fläckfri.

Visste du att bara 10% av all tonfisk som säljs i Sverige anses vara oskadlig? Det visar WWF:s fiskguide för 2017, som reder ut vilka fiskar det är grönt respektive rött ljus att äta. Inger Melander är ansvarig för WWF:s fiskguide. Trots tonfiskens mörka statistik är hon nöjd med resultatet:

– Det är glädjande. I år finns tre av fyra arter i fiskguiden som gröna alternativ. Det är en ökning från i fjol då sex av tio arter låg på grönt ljus.

Resultatet bör ses som en konsekvens av att allt fler fiskebolag väljer att certifiera sina produkter. Men vi har också oss själva att tacka.

–  En trend är att man ser att fler människor i Sverige känner till de här olika certifieringarna och gör ett aktivt val att köpa såna produkter. Det finns också fler certifierade produkter i frysdisken. Det är lättare när man har en produkt förpackad i konsumentförpackning för då kan man hitta loggan direkt på paketet.

LÄS MER: Nej, den här fisken är inte ”mycket farlig” för din hälsa 

Så vad ska vi tänka på nästa gång vi står i frysdisken? Inger Melander rekommenderar att ha med fiskguiden i mobilen som app. Då kan man lätt kontrollera att det är grönt ljus om fisken inte är certifierad.
– Om det inte finns tillräckligt med information bör man tänka sig att välja något annat till lunch eller middag.

Här är de 10 populäraste fiskarna – så här säger fiskguiden om dem 

Foto: Janerik Henriksson / TT /

Lax

Undvik dessa: Lax fångad i Östersjön eller nordöstra Atlanten, lax odlad i Sydamerika.

Ät dessa: ASC- eller KRAV-certifierad lax.

Var försiktig med: Kanadensisk vildlax fångad i nordvästra Atlanten, odlad lax från Norge, lax fångad med laxfällor i Östersjön, lax stödutsatt i avelsprogram från Sverige eller norra Europa.

Torsk

Undvik dessa: Torsk fångad i västra Östersjön, torsk som är garnfångad i östra Östersjön, Norsk kusttorsk, torsk fångad i nordvästra och nordöstra Atlanten.

Ät dessa: MSC- och KRAV-certifierad torsk.

Var försiktig med: Torsk fångad i Barents hav eller Arktiska havet, trålad i östra Östersjön, fångad i nordvästra Atlanten (Södra Newfoundland).

 

Foto: Fredrik Sandberg / TT /

 

Sill

Undvik dessa: Ingen.

Ät dessa: MSC- och KRAV-certifierad sill, sill fångad i Östersjön eller nordöstra Atlanten.

Var försiktig med: Sill fångad i Bottenviken med garn, sill fångad med ringnot i nordvästra Atlanten (Kanada).

 

Foto: Janerik Henriksson / TT /

Makrill

Undvik dessa: Makrill fångad i östra Atlanten eller i Medelhavet.

Ät dessa: MSC-certifierad makrill, makrill fångad med lina i nordöstra Atlanten.

Var försiktig med: Makrill fångad i nordvästra eller nordöstra Atlanten.

Sej/gråsej

Undvik dessa: Gråsej trålad i Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt eller nordöstra Atlanten.

Ät dessa: MSC- och KRAV-certifierad gråsej, sej som är fångad med ringnot i Barents hav, sej som är fångad med långlina eller garn vid Island.

Var försiktig med: Om den är trålad vid Island, Färöarna eller Barents hav.

LÄS MER: Skippa tonfisken för miljösmart middag 

Nordhavsräka

Undvik dessa: Nordhavsräkor fångade i Skagerrak, Kattegatt, Nordsjön och nordvästra eller nordöstra Atlanten. 

Ät dessa: MSC-certifierad nordhavsräka.

Var försiktig med:  Nordhavsräka fångad i Barents hav, Skagerrak, Nordsjön, Grönland eller Kanada.

Alaska pollock 

Undvik dessa: Om den är fångad i Berings hav (Ryssland). 

Ät dessa: MSC-certifierad Alaska pollock.

Var försiktig med:  Alaska pollock fångad i nordvästra Stilla Havet.

AP Photo/Matthew Mead

Regnbåge, Stilla Havslax

Undvik dessa: Regnbåge odlad i Sydamerika eller Sydeuropa, vildfångad regnbåge.

Ät dessa: ASC-certifierad regnbåge, regnbåge som är odlad i Danmark i slutna landbaserade recirkulerande system (RAS), stillahavslax från Alaska i nordöstra Stilla Havet, MSC-certifierad Stilla Havslax och regnbåge odlad i Finland.

Var försiktig med: Regnbåge odlad i norra Europa. 

LÄS MER: Nej, det är ingen bra idé att äta efter din blodgrupp 

Pangasius, Hajmal 

Undvik dessa: Konventionellt odlad pangasius/hajmal från Asien.

Ät dessa: ASC-certifierad pangasisus/hajmal.

Var försiktig med: Ingen. 

Rödspätta, Rödspotta

Undvik dessa: Rödspätta trålad i Nordöstra Atlanten.

Ät gärna: MSC-certifierad rödspätta, rödspätta fångad med garn i Skagerrak eller Nordsjön.

Var försiktig med: Rödspätta trålad i Skagerrak eller Nordsjön, fångad med garn i nordöstra Atlanten,  fångad i Kattegatt, Norska Havet, Island eller Östersjön.

Fakta

  • Vi svenskar äter allt mer mat från havet
  • I snitt äter vi 11 kg fisk och skaldjur per person och år, motsvarande 25 kg
  • Ca 75% av all sjömat som konsumeras i Sverige är importerad

Vad innebär en MSC-certifiering? MSC står för Marine Stewardship Council och innebär att fisket bedrivs efter vissa kriterier. Certifieringen är till för att skydda mot urfiske och för att värna den marina miljön.

www.msc.org, WWF.

LÄS MER: Hur nyttiga är egentligen proteinpuddingarna? 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset